Mainos

Viron majakat kävivät ydinenergialla

Neuvostoliitto on rakentanut Viron aluevesille ydinenergialla toimivia majakoita 1970-1980 -luvuilla, kertoi sanomalehti Suomenmaa tänään. Lehden mukaan viimeinen ydinvoimalla toiminut majakka poistettiin käytöstä vasta neljä vuotta sitten.

Lähimmät majakat sijaitsivat vain 40 kilometrin päässä Suomen rannikosta ja niitä oli myös Helsingin ja Tallinnan välisen laivareitin välillä, Suomenmaa kirjoittaa.

Suomen säteilyturvakeskuksen mukaan suomalaisille majakoista tuskin olisi ollut vaaraa edes onnettomuustapauksessa. Vaaravyöhyke olisi ulottunut vain satojen metrien päähän. Tarkastaja Arto Isolankila säteilyturvakeskuksesta sanoo Suomenmaalle kuulleensa ydinenergiamajakoista ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa. Hän pitää majakoiden ydinvoimalähdettä strontiumia melko turvallisena, koska se ei vaadi aktiivista jäähdyttämistä.

Strontium 90 -isotooppi on radioaktiivinen lähde, joka tuottaa lämpöä säteilyn vaikutuksesta. Se saattaa kuitenkin päästä ympäristöön esimerkiksi tulipalon yhteydessä ja on silloin vaarallista. Suomenmaan artikkelin mukaan majakoiden vaaroista on vuotanut tietoja julkisuuteen vasta Viron itsenäistymisen jälkeen, jolloin on alettu puhua muun muassa majakkasaarten työntekijöiden sairastumisista ja jänisyhdyskunnan kuolemasta. Lehden mukaan myös majakoiden rakennusvaiheiden laiminlyöntejä on tullut esiin vasta nyt. Esimerkiksi Harilaidissa majakka toimi ilman säteilyltä suojaavaa betonikuorta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.