Mainos

Viron mahtipontista neuvostotaidetta Turussa

Turun taidemuseossa on tänä kesänä näytillä neuvostotaidetta, jolla sosialismia propagoitiin Virossa Stalinin aikana. Punaste lippude all -näyttely on taidemuseon mukaan suurin virolaisten museoiden kokoelma, joka on esitelty ulkomailla.

150 teoksen näyttely alkaa vuodesta 1943 ja päätyy vuoteen 1960. Katsojille on siis luvassa yllin kyllin sotasankareita, riemuitsevia työläisiä ja uljaita katseita punalippujen katveessa.

Sosialistisessa realismissa taiteen piti olla puolueen oppien mukaista ja kansanomaista sekä usein monumentaalisen kokoista. Stalin, toinen maailmansota, Neuvosto-Viron rakentaminen, työläiset ja perheidylli ovat monien töiden aiheita.

Teosten nimet ovat monesti paljon puhuvia: maalauksia Sosialistisen taistelun haaste traktorinkuljettajille tai Viljaa valtiolle olisi vaikea yhdistää muuhun kuin sosialistiseen realismiin.

Näyttely avautuu torstaina ja on esillä elokuun loppuun saakka.

Turun taidemuseossa avautuu torstaina myös kaksi muuta näyttelyä. Virossa syntyneen Villu Jaanisoon Pelko kuvaa tutun asian muuttumista vieraaksi. Laura Horellin videoteos sukeltaa keinolumeen ja hiihtourheiluun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.