Mainos

Viron lauttojen verovapaus päättymässä

Verovapaiden tuotteiden myynti Viron matkustajalaivoilla loppuu, kun Virosta tulee Euroopan unionin jäsen. Viro ei saanut pyytämäänsä siirtymäaikaa tax free -myynnille jäsenneuvotteluissa. Viron odotetaan liittyvän EU:hun vuonna 2004.

Verovapaus on edelleen mahdollista aluksilla, jotka liikennöivät EU:n ulkopuolisiin maihin tai jos ne poikkeavat Ahvenanmaalla.

Viro vaati kuuden ja puolen vuoden siirtymäkautta Suomenlahden laivaliikenteen tax free -kaupalle. EU-maat olivat kuitenkin alusta alkaen ehdotusta vastaan.

Tupakka- ja energiaveroille siirtymäaika


Tupakan valmisteverolle Viro sen sijaan sai siirtymäajan vuoden 2009 loppuun saakka. Siihen mennessä veron on noustava EU:n tasolle. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ennakoi jo viime vuonna Suomelle vaikeuksia, jos Viro saa siirtymäkauden. Virosta Suomeen tuotavien savukkeiden määrän odotetaan lisääntyvän.

Virolle myönnettiin lisäksi suhteellisen pitkä siirtymäaika talojen keskuslämmittimien energian arvonlisäverolle, jonka on noustava nykyisestä viidestä prosentista 18 prosenttiin heinäkuuhun 2007 mennessä.

-Kaksi kolmannesta taloista toimii keskuslämmityksellä. Asumiskulut nousisivat seitsemällä prosentilla, jos vero pitäisi nostaa heti yhteisön tasolle, kertoi Viron EU-edustuston lehdistösihteeri Ehtel Halliste.

Viro ja EU sopivat torstaina verotusta koskevasta luvusta. Viro on yksi nopeimmin edistyneitä hakijamaita. Se on sulkenut perjantain jälkeen 27 neuvottelukappaletta 30 mahdollisesta. Viro on niiden kymmenen valtion joukossa, joiden odotetaan liittyvän EU:hun vuonna 2004.

EU:n komissio antaa lokakuussa listan maista, jotka voivat päättää neuvottelunsa vuoden loppuun mennessä. Liittymisen ajankohta on määrä vahvistaa joulukuussa Kööpenhaminan huippukokouksessa.
Tanska vastaa EU:n puheenjohtajuudesta heinäkuun alusta vuoden loppuun.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.