Viron kuntamäärää halutaan leikata rajusti

Viron alueministeriSiim-Valmar Kiisler esittää suuria muutoksia maan kuntajakoon.

Virossa on nyt 227 itsehallinnollista kuntaa eli yksi kunnanhallitus 6000 ihmistä kohti. Kuntia on aivan liikaa, ja etenkään pienimmät kunnat eivät enää pysty hoitamaan velvoitteitaan. Myös poliitikot tietävät tämän, mutta eivät ole voineet ja halunneet tehdä tarvittavia uudistuksia lukuisista yrityksistä huolimatta.

Kiisler esitti uudistusta jo viime vuonna, mutta hallituskumppanit torjuivat sen. Nyt Kiisler on tuonut saman esityksen uudelleen ministerien pohdittavaksi. Suunnitelma veisi koko kuntakartan uuteen uskoon.

Nykyisistä kunnista säilyisivät itsenäisinä vain viisi suurinta kaupunkia: Tallinna, Tartto, Pärnu, Narva ja Kohtla-Järve. Muut kaupungit ja kunnat liitettäisiin 15 suurkuntaan.

Epäilyä, ärtymystä ja kysymyksiä

Oikeistolaista Res Publica -puoluetta edustava alueministeri Kiisler haluaisi uudistuksen voimaan mahdollisimman pian niin, että ensi lokakuun paikallisvaalit voitaisiin pitää uusien kuntien merkeissä.

Se tuskin onnistuu, niin paljon epäilyä, ärtymystä ja kyselyjä on kuulunut hallituspuolueiden, opposition ja kuntien edustajilta. Jos esitys ylipäänsä menee läpi, se tulisi voimaan todennäköisesti vasta vuonna 2011, jolloin pitäisi järjestää ylimääräiset kuntavaalit. Koko hallituksen käsittelyyn esitys tulee lähiaikoina.

Suomen tapaan Virossa on ollut vaikea saada aikaan kuntaliitoksia vapaaehtoisesti. Yksi harvoista tehtiin kolme vuotta sitten Keski-Viron Järvamaalla, jossa neljä kuntaa liittyi yhteen Türin kaupungin ympärillä.

Viron valtiovaraintarkastaja Mihkel Oviir lähetti hiljan kaikille ministereille ja kansanedustajille kirjeen, jossa hän suoraan vaati hallintouudistusta ja valitti, ettei alueministeri ole jättänyt hallitukselle minkäänlaista suunnitelmaa. Myös Viron oikeuskansleri Indrek Teder on tukenut hallintouudistusta. Hänen mukaansa nykyiset pienet kunnat eivät pysty takaamaan kansalaisten perusoikeuksia.

Muutosvastarinta onkin suurin poliittisissa puolueissa, joissa pelätään oman vaikutusvallan vähentymistä ja mukavien virkapaikkojen menetystä.

Lue myös:

    Uusimmat