Mainos

Viron kulttuuri vahvassa nousussa

Viron kulttuurielämä nousee jälleen kukoistukseen itsenäistymisen alkuvuosien lamasta. Yksi esimerkki kulttuurin uudesta sukupolvesta on nuoren kapellimestarin Anu Talin perustama suomalais-virolainen sinfoniaorkesteri. Orkesterin managerina toimii Anun kaksoissisar Kadri Tali.

Kapellimestari Anu Tali kertoo perustaneensa sisarensa kanssa virolais-suomalaisen orkesterin vuonna 1997. He myös johtavat sitä kahdestaan. Anu Tali on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan johdolla. Nykyisin hän opiskelee Pietarissa, koska haluaa erikoistua venäläiseen musiikkiin. Anu Talin perustama virolais-suomalainen sinfoniaorkesteri on peruja opiskeluajoilta Helsingistä, sillä valtaosa sen muusikoista on vanhoja opiskelijatuttuja.

-Orkesteri on kansainvälinen. Mukana on virolaisia ja suomalaisia tekijöitä. Soittajat ovat eri puolilta maailmaa olevia nuoria ammattilaisia. Heitä on Detroitista, Sveitsistä, Ruotsista, ja Suomesta jo nimenkin mukaisesti, Anu Tali kertoo.

-Huvittavaa on, että kaikki nämä lahjakkaat ihmiset ovat tavanneet Suomessa, joko Sibelius-Akatemian kansainvälisessä ilmapiirissä tai Savonlinnan oopperajuhlilla. Anu Tali on julkkis Virossa. Hänestä on kirjoitettu paljon juttuja muuallakin kuin musiikkisivuilla, mutta muusta kuin musiikkista hän ei juuri suostu puhumaan. Erityisesti hän haluaa haastattelussa korostaa Sibelius-Akatemian kaltaisen oppilaitosten merkitystä niin suomalaisille kuin virolaisille muusikoille.

Myös manageri Kadri Tali sanoo, että Sibelius-Akatemia on hyvän opetuksensa ja muusikoidensa ansiosta maailman huippuluokkaa. -Se on hyvä kasvualusta myös kapellimestareille. Kun Sibelius-Akatemiassa aloittaa opinnot, orkesteri on jo olemassa ja voi heti ryhtyä harjoittelemaan, Kadri Tali sanoo.

Talin sisaruksilla on selvä työntajo: Anu kapellimestarina johtaa orkesteria ja Kadri puolestaan hoitaa finansseja. Rahaliikenteen hoitamisessa onkin työtä, sillä orkesterin olemassaolo perustuu yksinomaan sponsorointirahaan. Valtion tukea orkesteri saa lähinnä konserttipaikkoja lainaamalla. Sisarukset sanovat tekevänsä kaikkensa, jotta orkesteri pääsisi maailmalle ja sillä olisi tulevaisuus.
-Meillä on suuri vastuu, sillä orkesterissa on 80 ihmistä, jotka luottavat meihin.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja