Mainos

Viron kruunut joulukaupassa viimeistä kertaa

Turistit ja paikalliset tekevät jouluostoksia kruunuilla Virossa viimeistä kertaa. Kruunut vaihtuvat euroiksi vuoden 2011 ensimmäisenä päivänä. Viron kruunu poistuu kokonaan käytöstä tammikuun puolivälissä.

Viro on suomalaisten keskuudessa erittäin suosittu matkailukohde. Viron matkailunedistämiskeskuksen arvioiden mukaan pelkästään viime vuoden joulukuussa Tallinnassa vieraili yhteensä jopa 125 000 tuhatta suomalaista. Tänä vuonna määrän odotetaan vielä hieman kasvavan.

Suosituimpia suomalaisten ostoksia ovat tekstiilit, jotka naapurista saa hieman kotimaata halvemmalla.

Tallinnan tavarataloissa suomalainen jouluturisti on odotettu vieras. Esimerkiksi Kaubamajassa käy joulun aikaan tuhansia suomalaisia päivässä.

- Meillä käy noin 40 000 ihmistä päivässä ja jopa 6000 heistä on suomalaisia, arvioi tavaratalon myyntijohtaja Enn Parel.

Parelin mukaan Virossa keskitytään tarjoamaan suomalaisille tavaroita, joita Suomesta ei saa.

- Tarjoamme suomalaisille yhä enemmän virolaisia tuotteita: käsitöitä, kosmetiikkaa ja virolaisten suunnittelijoiden vaatteita.

Kuluttajan reaktioita vaikea ennustaa

Viron kaupoissa hinnat on esitetty jo pitkään sekä kruunuissa että euroissa.

Kansalaisten pelkoja hintojen noususta on yritetty hillitä Viron kauppakamarin organisoiman reilun hinnoittelun sopimuksen avulla. Liittyessään sopimukseen yritys vakuuttaa, ettei se nosta hintoja euroon siirtymisen varjolla. Yritys tiedottaa asiasta kuluttajille käyttämällä reilun hinnoittelun sopimuksen logoa.

Kuluttajien ostokäyttäytyminen euroon siirryttäessä arveluttaa silti tunnetussa ostokeskuksessa Kaubamajassakin.

- Kun raha on uusi ja hinnat ovat uudet, on vaikea tietää mitä kuluttaja tekee. Kuluttajien käyttäytyminen voi tottumattomuuden vuoksi olla hyvinkin erilaista kuin aiemmin.

Vaikka sopimus hintojen nousun estämiseksi on tehty, hienoista nousua tapahtuu silti arvioi talousneuvos Imre Siil.

- Pientä hintojen nousua on tapahtunut, mutta se ei johdu pelkästään eurosta. Myös maailmanmarkkinat ovat vaikuttaneet hintoihin Virossa. Eurosta johtuva tekninen hintojen nousu on kokonaisuudessaan melko pientä.

Imre Siil arvioi kaiken kaikkiaan euroon siirtymisen auttavan Viron taloutta. Hänen mukaansa se lisää luottamusta talouteen, helpottaa ulkomaankauppaa ja poistaa pelon devalvaatiosta.

Katso talousneuvos Imre Siilin haastattelu: (Huomenta Suomi 23.12.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.