Mainos

Viron keskuspankki: Kruunun kurssi pitää

Viron pörssi on toipunut eilisestä pörssiromahduksesta ja maan keskuspankki on vakuuttanut Viron kruunun kurssin pysyvän muuttumattomana. Tosin virolaispankkien holtiton lainananto aiotaan laittaa kuriin.

Uhispankin diilerihuoneessa huokaistiin helpotuksesta, kun Tallinnan pörssin kurssit nousivat tänään viitisen prosenttia. Eilen oltiin sen sijaan paniikissa, kun pörssikurssit putosivat 15 prosenttia - Uhispankin osakkeet romahtivat 30 prosenttia. Romahdus oli järkytys paitsi piensijoittajille myös pankkimiehille.

Kurssilaskua on odoteltu, sillä virolaispankeista on pumpattu markkinoille paljon lainarahaa, josta osa on mennyt osakkeisiinkin. Tosin pankkijohtaja kiistää, että kulutusluottoja olisi annettu liikaa. Viron keskuspankki aikoo kuitenkin panna virolaisten hulvattomat lainahanat tiukemman kontrollin alle.

Vaikka Viron talous on nousussa, pörssikriisi antaa kuvan hulvattomasta menosta villissä idässä. Tämä kuva ei näytäkään hyvältä, kun EU:n ulkoministerit jälleen huomisessa kokouksessaan pohtivat muun muassa Viron pääsyä EU:n jäsenyysneuvotteluihin.
(MTV3/Pertti Nyberg)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.