Mainos

Viron hallitus hyväksyi budjetin

Viron parlamentti on hyväksynyt valtion tämän vuoden talousarvion. Budjetin loppusumma on 29,8 miljardia kruunua eli runsaat 10 miljardia markkaa. Viron lainsäädännön perusteella budjetti tehdään tasapainoiseksi.

Budjetin perusteina ovat olleet 5,5 prosentin bruttokansantuotteen kasvu ja 4,1 prosentin inflaatio. Budjetti on runsaat neljä prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Nato- ja EU-jäsenyyksien tavoittelu näkyy myös budjetissa. Painopistealueita ovat maanpuolustus, koulutus, sosiaaliturvan kehittäminen sekä mm. tieverkoston parantaminen. Virossa on vastikään hyväksytty myös eläkkeiden sitominen indeksiin vuodesta 2002 alkaen.

Valtiovarainministeri Siim Kallaksen mukaan verotulot lisääntyvät tänä vuonna noin seitsemän prosenttia viime vuodesta. Kuitenkin niiden osuus bruttokansantuotteesta vähenee viime vuoden 35 prosentista 34,3 prosenttiin.

Päättyneen vuoden budjetin arvioitiin jäävän jopa miljardi kruunua alijäämäiseksi. Ennakkotietojen mukana alijäämä supistuu kuitenkin ehkä noin 400 miljoonaan kruunuun (160 milj. mk), valtiovarainministeri Kallas arvioi.

Tupakka- ja polttoaineverokertymän pienentyminen oli viime vuoden suurin ongelma. Valtio nosti veroja vuoden alussa, mikä lisäsi myös tupakan ja polttoaineen salakuljetuksen huippulukuihin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.