Viron EU-jäsenyys saa kannatusta Suomessa

Laaja suomalaisten enemmistö hyväksyy Viron Euroopan Unioniin. Lähes yhtä suopeita suomalaiset ovat myös Unkarin EU-jäsenyydelle. Vähiten suomalaiset kaipaavat unioniin sinne pyrkivistä maista Turkkia.

Kaksi kolmesta suomalaisesta eli 67 prosenttia kannattaa Viron EU-jäsenyyttä, kertoo tuore Eurobarometritutkimus. Lähes yhtä suurta kannatusta nauttii sukulaiskansan Unkarin jäsenyys, jota tukee 63 prosenttia. Vastustus jää pariinkymmeneen prosenttiin.

Toista ääripäätä hakijamaiden joukossa edustaa Turkki. Tutkimukseen vastanneista vain joka kolmas eli 32 prosenttia haluaa Turkin EU-maaksi. Vastustajia oli 52 prosenttia. Myös Romaniaa vastusti useampi kuin kannatti. Sloveniaa kannattaa EU:n jäseneksi vain 40 prosenttia; yhtä moni vastustaa.

Kaikkein mieluiten suomalaiset ottaisivat unioniin maita, jotka eivät sinne pyri. Norjan, Sveitsin ja Islannin jäsenyyttä kannatti yli 80 prosenttia vastanneista.

Verrattuna aikaisempiin kyselyihin suomalaisten mielipiteet laajentumisesta ovat pysyneet pitkälti samoina. Tutkimus tehtiin keväällä kaikissa EU-maissa. Suomessa MDC Marketing Researchin tekemään kyselyyn vastasi 1000 ihmistä.

Laajentumisen vaikutuksista suomalaiset uskovat, että päätöksenteko EU:ssa vaikeutuu, mutta unionin merkittävyys maailmassa kasvaa. Lisäksi selkeä enemmistö on todennut, että laajentuminen tulee maksamaan Suomelle menetetyn tuen muodossa. Vastaajista 36 prosenttia arveli, että Suomen työttömyys nousee sitä mukaa kuin unioni laajenee.

Poliisiin luotetaan, rikollisuutta pelätään

Eurobarometrimittauksessa kysyttiin myös, mihin instituutioihin vastaajat luottivat. Suomalaiset luottivat eniten puolustusvoimiin ja poliisiin (88 prosenttia).

Tiedotusvälineet radio ja televisio tulivat perässä 75:n ja 71 prosentin kannatuksella, mutta lehdistö jäi 54 prosenttiin. Oikeuslaitokseen ja kirkkoon luotti 68 prosenttia, ammattiliittoihin 59 prosenttia. Hallitus jäi samalle tasolle lehdistön kanssa, mutta päihitti kuitenkin EU:n ja puolueet, jotka jäivät 39:ään ja 21 prosenttiin.

Kysyttäessä, mitä vastaajat pelkäävät, nousivat rikollisuus, onnettomuudet ja terrorismi selvästi ohi sotien. Järjestäytyneestä rikollisuudesta oli huolissaan 64 prosenttia, ydinvoimalaonnettomuuksista 57 ja terrorismista 53 prosenttia. Perinteistä sotaa Euroopassa pelkäsi 26 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat