Viron elinkeinoelämä pelkää työvoimakatoa

Eri arvioiden mukaan Virossa tarvittaisiin vuosina 2003-2013 jopa 112 000 uutta työntekijää.

Viron elinkeinoelämä on huolissaan työvoiman yksisuuntaisesta liikkumisesta EU:ssa. Viron työnantajien keskusliiton puheenjohtaja Tarmo Kriis arvioi, että ainakin 10 000 työntekijää on jo poistunut työmarkkinoilta maan liityttyä EU:hun kaksi vuotta sitten. Määrä on 1,5 prosenttia Viron työvoimasta.

- Suomen siirtymäaikarajoitukset antoivat meille hengähdystauon, mutta tilanne pahenee nyt koko ajan. Rajoitusten poistamisen jälkeen Suomeen lähtee töihin noin 6 000 virolaista. Alkuvuodesta Britanniaan on jo lähtenyt 3 800 ihmistä, Kriis varoitteli Tallinnassa pidetyssä työvoiman liikkumista Viron ja Suomen välillä käsitelleessä seminaarissa.

Seminaari oli poikkeuksellisen laaja, ja siihen osallistuivat myös Suomen työministeri Tarja Filatov, Viron sosiaaliministeri Jaak Aab, Suomen ja Viron työmarkkinaosapuolten korkein johto sekä työvoimaviranomaisia molemmista maista.

Suomi poistaa vappuna rajoitukset työvoiman vapaalta liikkumiselta uusista EU-maista. Tarmo Kriis sanoi pitävänsä Suomen päätöstä oikeana ja kannattavansa työvoiman vapaata liikkumista. Hän vaatikin Viroa käynnistämään avoimen vuoropuhelun siitä, miten Virossa vapautuvat työpaikat täytetään.

Eri arvioiden mukaan Virossa tarvittaisiin vuosina 2003-2013 jopa 112 000 uutta työntekijää mm. väestön ikääntymisen, muuttoliikkeen ja nopean talouskasvun vuoksi.

- Rajoitusten poistamisen pitäisi viimeistään mahdollistaa avoin vuoropuhelu vierastyövoiman käytöstä Virossa. Aihe on kuitenkin arka ja siitä puhumista suorastaan pelätään Virossa, Kriis sanoi.

Suomessa ei pelätä ryntäystä

Suomessa rajoituksista luopumisen ei kuitenkaan uskota tuovan työvoiman vyöryä Virosta. Työministeriön arvion mukaan Suomeen on tullut vuosittain 11 000 - 12 000 työntekijää EU:n laajettua toukokuussa 2004 . Tämä on selvästi pelättyä vähemmän. Heistä noin 9 000 on virolaisia.

- Mitään hyppäystä ei ole vapun jälkeen odotettavissa vaan kyse on muutamista tuhansista uusista työntekijöistä, arvioi ylitarkastaja Olli Sorainen työministeriöstä..

Sorainen korosti, että luvut ovat vain arvioita. Sen enempää Suomessa kuin Virossakaan ei ole tarkkaa tietoa liikkuvan työvoiman todellisista määristä. Suuri osa virolaisista on ollut töissä Suomessa vuokrafirmojen lähettäminä, jolloin työlupia ei ole tarvittu. Virossa toimii yli 200 yksityistä työnvälittäjää.

Työvoiman rekisteröintiin lisää tehoa

Ulkomaisen työvoiman rekisteröintiä ja työehtojen valvontaa aiotaankin nyt tehostaa Suomessa. Presidentin käsittelyyn on menossa laki, jonka mukaan kaikki työntekoa koskevat tiedot on rekisteröitävä Suomessa. Laki koskee myös ulkomailta tulevaa vuokratyövoimaa.

Ylitarkastaja Sorainen sanoi, että määräaikainen laki on vasta ensiaskel, sillä työntekoa koskevat tiedot pyritään saamaan rekisteriin nykyistä laajemmin koko EU:ssa liikkuvuusdirektiivin nojalla. Myös keskusrikospoliisin alaisuudessa toimiva ns. pimeän työvoiman yksikkö on saanut lisää henkilökuntaa taistelussaan laitonta työntekoa vastaan.

SAK puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Suomen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs totesivat molemmat, että Suomi tarvitsee myös virolaista työvoimaa.

- Noin puolet nyt Suomessa työssä olevasta väestöstä jää eläkkeelle 15 vuoden kuluessa, Ihalainen muistutti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat