Mainos

Viron autokauppa reagoinee leasingkorkojen nostoon

Viron henkilöautokaupan ennustetaan hiljenevän, kun leasingkorkoja nostettiin heinäkuun alussa 12 prosentista 18 prosenttiin. Viron henkilöautokauppa on pitkälti toiminut leasingpohjalta.

Kaikkiaan leasingautojen arvoksi arvioidaan 1,7 miljardia Viron kruunua. Erityisesti nousukauden aikana on autoja saanut käyttöön noin 10 prosentin käsirahalla. Autokaupan huippu ajoittuu vuosille 1993-94. Tuolloin Viroon tuotiin yli 100 000 autoa; niistä täysin uusia oli kuitenkin vain runsaat 5000. Viime vuoden syksyllä tapahtunut pörssiromahdus ei vielä ehtinyt autokauppaan vaikuttaa, sillä uusia autoja rekisteröitiin 9448. Suurin osa niistä meni yrityskäyttöön, sillä yksityisleasingiin meni vain pari tuhatta autoa.

Tilasto on tältä osin kuitenkin harhaanjohtava, sillä suuri osa yritysautoistakin on yksityisten liisaamia. Kiertotie johtuu yritysten mahdollisuudesta vähentää liikevaihtoveron osuus omassa kirjanpidossaan. Yksityishenkilöillä ei tätä mahdollisuutta ole. Yksityishenkilöiden mahdollisuudet saada autolainaa riippuvat tuloista. Yleisperiaatteena on, että kuukausierän suuruus voi olla korkeintaan kolmasosa perheen nettotuloista.

Korkojen nousua yritetään nyt korvata laina-aikoja pidentämällä. Viron henkilöautokanta on vajaat 500 000. Uusista autoista ovat parhaiten menneet kaupaksi Toyotat, Fordit ja Hondat. Käytetyistä autoista johtopaikkaa pitävät edelleen Ladat, joita Viron teillä on yli satatuhatta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.