Mainos

Viron asuntohinnat romahtaneet

Viron asuntojen hinnat ovat nopeasti laskeneet, ja nykyinen talouskriisi on vielä vauhdittanut hintojen alamäkeä. Suurimmissa kaupungeissa asunnot halpenivat viime kuussa keskimäärin toistakymmentä prosenttia.

Asuntojen hinnat nousivat Viron rajun talouskasvun aikana todella vauhdikkaasti, ja ne olivat huipussaan melko tarkkaan kaksi vuotta sitten.

Viron 17 suurinta kaupunkia koskevan kiinteistöindeksin mukaan noista ennätyshinnoista on nyt tultu alas keskimäärin melkein 50 prosenttia, joissakin kaupungeissa jopa yli puolet.

Esimerkiksi suomalaisten turistien suosimassa kylpyläkaupungissa, Viron niin sanotussa kesäpääkaupungissa Pärnussa, asuntojen neliömetrihinta oli kaksi vuotta sitten keskimäärin noin 1460 euroa. Nykyään se on enää noin 650 euroa.

Tallinnassa asuntojen hinnat laskivat maaliskuussa 7,6 prosenttia. Eniten hintoja vetivät alaspäin Mustamäen ja Pohjois-Tallinnan kaupunginosat. Sen sijaan keskikaupungissa ja Nõmmellä hinnat pysyivät suurin piirtein ennallaan.

Tallinnan asuntojen hinnat ovat nykyään noin 45 prosenttia halvemmat kuin kaksi vuotta sitten hintakarusellin huippuaikana.

Asunto maaseudulta 60 eurolla

Asuntojen hinnat laskivat viime kuussa keskimäärin 12,2 prosenttia, mikä on kaikkien aikojen suurin lasku yhden kuukauden aikana.

Asuntojen arvon aleneminen on ollut rajua Pärnussa, mutta vielä enemmän arvo on alentunut venäläisvaltaisen Koillis-Viron eli Itä-Virumaan maakunnan kaupungeissa.

Kohtla-Järven kaupungissa asuntojen neliömetrihinta on vain neljännes parin vuoden takaisesta. Neliömetri lähtee nyt vajaalla sadalla eurolla. Myös alueen suurimmassa kaupungissa Narvassa hinnat ovat enemmän kuin puolittuneet.

Viron suurimmissa kaupungeissa asuntojen keskineliömetrihinta on nyt noin 730 euroa, Tallinnassa parisataa euroa suurempi.

Vielä enemmän talouskriisi tuntuu asuntojen hinnoissa Viron maaseudulla, jossa asunnot ovat usein rapistuneet ja huonossa kunnossa muutenkin.

Hyvänä esimerkkinä voi pitää Järvamaan maakunnan Koigin kuntaa. Kunta tarjosi helmikuussa myyntiin viittä asuntoa: kolmea kaksiota ja kahta yksiötä. Kaikissa oli sähkö, vesi ja viemäröinti, mutta puulämmitys.

Lähtöhintana oli tuhat kruunua eli noin 60 euroa asunto.

Kunnanjohtajan arvion mukaan asuntojen kuntoon paneminen veisi sitten vielä noin 10 000 kruunua, vajaat 700 euroa.

Vuosi sitten keväällä samasta talosta myytiin vastaanvanlaisia asuntoja 400:lla kruunulla, 26:lla eurolla. Kunta otti niistä vain rekisteröintikulut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.