Mainos

Virolaisviinaa trokattu laajasti Poriin ja Espooseen

Poliisin mukaan ongelmaisia ihmisiä on käytetty julmasti hyväksi.

Poliisi epäilee 71-vuotiasta miestä laajan virolaisviinan trokauksen päätekijäksi. Nykyisin Porissa asuvan ikämiehen epäillään värvänneen viisi tuttavaansa viinanhakureissuille Viroon.

Poliisi arvioi, että bisneksestä koitui kymmenientuhansien vuositulot.

- Tämä on pitkään jatkunutta toimintaa, ja samaan aikaan omaisuus on selittämättömästi lisääntynyt, kiteyttää tutkinnanjohtaja rikoskomisario Ari Karvonen Espoon poliisista.

Jutussa on asetettu vakuustakavarikkoon satojen tuhansien eurojen arvosta päätekijäksi epäillyn omaisuutta. Joukossa on muun muassa osakehuoneisto Espoossa, arvo-osuuksia sekä käteistä rahaa ja kymmenientuhansien eurojen pankkitili.

- Vakuustakavarikon tarkoituksena on turvata valtiolle menetettävä rikoshyöty plus tullin laskemat verot.

Poliisin mukaan 71-vuotias mies on maksanut värvätyilleen Viron-reissuja ja antanut viina- ja savukeostoihin tarvittavat varat. Kotimaassa tuliaiset on koottu yhteen ja myyty edelleen. Retkiä etelänaapuriin on tehty kymmeniä vuosien saatossa.

- Alkoholille, oluelle ja savukkeille on määrätty tarkka hinta, jolla välimiehet ovat myyneet ne eteenpäin. He ovat saaneet myymisistään tietyn osuuden, ja loput on pitänyt päämies, Karvonen kertoo.

- Tätä voisi kutsua vanhaksi kunnon viinajutuksi.

Poliisi tutki tapausta ammattimaisena tai tavanomaisena alkoholipitoisen aineen välittämisenä ja törkeänä veropetoksena. Juttu on edennyt syyteharkintaan.

Asiakaskunta viinan suurkuluttajia

Espoon poliisi on pöyristynyt viinantrokauksen kohderyhmästä. Porin ja Espoon seuduille päätynyt viina on myyty pääasiassa kymmenille alkoholin suurkuluttajille, sosiaalisista ongelmista kärsiville ihmisille.

- Me katsomme tätä asiaa siitä näkökulmasta, että joku hyötyy taloudellisesti toisen ihmisen avuttomasta tilasta ja edesauttaa toisen ahdinkoa vielä syvemmälle, rikoskomisario Karvonen miettii.

- Tuntuuhan se normaalijärjellä varustetusta ihmisestä pahalta. Ihmisiä on käytetty julmasti hyväksi oman voitontavoittelun takia.

Viro liittyi EU:hun toukokuussa 2004, minkä jälkeen alkoholia on saanut tuoda suuria määriä. Jälleenmyynti on kuitenkin kielletty. Lisäksi nyt syyteharkinnassa oleva vyyhti ulottuu vuosille 2002-2003.

- Se mitä tulli näkee tuossa rajalla, niin ei se huoli turhaa ole. Vaikka uutisissa on väitetty, että tulli suhtautuu liian tiukasti alkoholin tuontiin, niin kyllä tosiasia on, että tämä oli vain yksi tapaus, Karvonen sanoo.

- Meillä on viitteitä siitä, että tämäntyyppistä toimintaa on muuallakin ja pääkaupunkiseudulla vieläkin.

Tapaus paljastui joulukuussa, kun poliisi tavoitti joukon myyntipuuhissa Espoossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.