Mainos

Virolaisten vankien siirtäminen Viroon venyy edelleen

Lähes kaksi vuotta sitten tehty päätös siirtää virolaisvankeja kotimaahansa ei ole edennyt. Yhtään virolaisvankia ei ole siirretty, sillä päätöksiin tarvitaan myös Viron suostumus.

Viron päätös vankien siirtämisestä on ehkä mahdollinen syksyllä, mutta vankien matka takaisin saattaa venyä vielä pitkäksikin.

Prosessi alkoi vajaan kahden vuoden takaisesta Euroopan neuvoston päätöksestä, jonka mukaan virolaiset vangit olisi mahdollista siirtää kotimaahansa. Oikeusministeri Johannes Koskinen lupasi, että tavoitteena oli siirtojen mahdollisimman nopea käynnistäminen.

Lupaukset eivät ole kuitenkaan toteutuneet, sillä päätökset ovat jumittuneet Viroon. Lomalta tavoitettu ministeri Koskinen kertoi, että Tallinnan hallinto-oikeudessa odottaa ratkaisua toistakymmentä siirtotapausta.

- Nythän tämä valitusvaihe vie Suomen päässä useita kuukausia. Ja jos katsotaan Viron käsittelyaikaa, se vie herkästi vuoden tai kaksi. Ja silloin ehtii jo pidempikin rangaistus kulua niin, että tällä koko palautusbyrokratialla ei ole mieltä, oikeusministeri pohtii.

Suomen vankiloissa on tällä hetkellä noin 100 virolaisvankia. Vangit, joita on yritetty siirtää, ovat järjestäytyneitä ja ammattimaisia rikollisia. Nämä vangit haluttaisiin pois, koska vankiloissa solmitaan haitallisia kontakteja.

Oikeusministeriön Juhani Korhosen mukaan Suomessa asiat ovat edenneet hyvin, mutta kukaan ei olisi uskonut, että kahden valtion välinen asia venyy näin pitkään.

Erikoissuunnittelija Kimmo Hypén rikosseuraamusvirastosta on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi ajatella kuten Ruotsissa. Jos Ruotsissa olevat suomalaisvangit palautettaisiin Suomeen, meillä olisi noin 200 vankia enemmän vankiloissa, vaikka virolaiset olisi palautettu Viroon.

Ministeri Koskinen ei kuitenkaan näe asiaa ongelmana.

- Suunnilleen saman elintason maista kun on kyse, yleensähän silloin vangit itse haluavat siirtyä kotimaahansa suorittamaan vankeutta, eikä näistä ole juuri mitään ongelmaa, oikeusministeri pohtii.

Virossa käsitellään siirtoasiaa uudelleen aikaisintaan elo-syyskuussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.