Mainos

Virolaisten työhöntulorajoitus puhutti eduskunnassa

Viron ja muiden uusien EU-maiden työntekijöiden maahantuloa rajoittava kahden vuoden siirtymäaika askarrutti kansanedustajia, kun eduskunta aloitti lakiesityksen päätöskäsittelyn aiemmin illalla.

Erityisesti kokoomuksen ja vihreiden riveissä epäiltiin, ovatko siirtymäajat lainkaan tarpeen ja tarkoituksenmukaisia.

Samaa tuntui epäilevän takavuosien työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.). Jaakonsaaren mielestä kynnystä Suomeen tuloon pitäisi pikemminkin alentaa kuin nostaa.

Yleisempi huoli varsinkin vasemmiston riveissä oli, että siirtymäaikaa kierretään tuottamalla näistä maista vuokratyövoimaa. Eräät kysyivätkin, miksi Suomi ei neuvotellut Saksan ja Itävallan tapaan itselleen oikeutta rajoittaa työntekijöiden liikkumista myös palvelujen tarjonnassa.

- Kun asiasta sovittiin keväällä 2001 työmarkkinajärjestöjen ja Lipposen toisen hallituksen kesken, eivät sen paremmin työmarkkinaosapuolet kuin poliittiset päättäjätkään nähneet tarvetta tai mahdollisuutta tällaisiin poikkeussäännöksiin, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Jukka Gustafsson (sd.) muisteli.

Markus Mustajärvi (vas.) arveli, että taustalla vaikutti "SDP:n puheenjohtajan ja Jaakonsaaren täysin kritiikitön EU-linja".
Heidi Hautala (vihr.) epäili, että siirtymäaika johtaa kiertomahdollisuuden vuoksi ojasta allikkoon, kun vuokratyövoiman käytössä työehtojen noudattamista on vaikeampi valvoa. Hautalan mielestä silloin, kun siirtymäaikojen tarvetta pohdittiin, tehtiin väärä tilannearvio, ja siihen oli vaikuttamassa SAK:n maalaama kauhukuva virolaisen työvoiman vyörymisestä Suomen työmarkkinoille.

Vihreät esittivät jo valiokunnassa siirtymäaikojen hylkäämistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.