Mainos

Virolaisten enemmistö kannattaa Ilvestä presidentiksi

Postimees-lehden kyselyn mukaan kaksi kolmesta virolaisesta kannattaa europarlamentaarikkoa maan ylimmäksi johtajaksi.

Enemmistö virolaisista haluaisi Toomas Hendrik Ilveksen maan seuraavaksi presidentiksi, kertoo Postimees-lehden kysely. Venäjänkielisen väestön keskuudessa suositumpi ehdokas on kuitenkin nykyinen presidentti Arnold Rüütel.

Tutkimuslaitos Emorin viime kuun lopulla tekemän kyselyn mukaan vironkielisestä väestöstä 66 prosenttia kannattaa europarlamentaarikko Ilvestä, kun Rüütelin jatkokautta tukee vain neljännes. Viron venäjänkielisen väestön keskuudessa Rüütel on kuitenkin selvästi Ilvestä suositumpi.

Postimeehen mukaan pitkään ulkomailla asunut Ilves koetaan venäjänkielisten keskuudessa etäisemmäksi kuin sujuvaa venäjää puhuva Rüütel.

- Ilves on harvoin antanut haastatteluja venäjänkieliselle lehdistölle, hän ei osaa venäjää ja niinpä hän on venäläisten silmissä rusettia käyttävä "amerikkalainen", venäjänkielinen tv-toimittaja Aleksandr Zukerman arvioi Postimees-lehdelle. Hän lisää, että monen mielestä europarlamentaarikko Ilves on Brysseliin mentyään entisestään etääntynyt kotimaasta. Ilves on Pro Patrian ja Res Publican liiton, Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien yhteinen presidenttiehdokas.

Kyselyn virhemarginaalia kasvattaa se, että sitä varten oli haastateltu vain viitisensataa ihmistä.

Presidenttiä ei Virossa valita kansanäänestyksellä, vaan ratkaisun tekee parin viikon kuluttua kokoontuva valitsijamiesneuvosto. 347-jäsenisessä neuvostossa valintaan vaaditaan vähintään 174 ääntä.

Ehdokkaiden taustajoukoilla on erilaisia arvioita valitsijamiesten jakautumisesta. Rüüteliä tukeva Kansanliitto laskee, että nykyisen presidentin takana on vähintään 184 valitsijamiestä. Ilveksen kannattajien mukaan heidän ehdokkaalleen olisi luvassa vähintään 166 ja Rüütelille 161 varmaa ääntä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.