Virolaispyöräilijät kaapanneille kuolemantuomio

Libanonissa, Bekaan laaksossa virolaiset pyöräilijät kaapanneille on julistettu kova tuomio.

Libanonilainen sotaoikeus on määrännyt 26 pöyräilijöiden kaappauksessa mukanaolleelle kuolemantuomion. Kaappauksen lisäksi joukko tuomittiin mm. laittomasta ryhmittymän muodostamisesta, laittomasta aseiden käytöstä ja Libanonin valtion auktoriteetin kyseenalaistamisesta.

Postimees -lehden mukaan syytettyjen penkissä isttui kaikenkaikkiaan 29 ihmistä. Lehden mukaan syytettyjen taustalta löytyy vielä mm. aseellisia ryöstöjä, Libanonin passien ja henkilökorttien varkauksia ja pommi-isku. Asiantuntijoidenmukaan onkin vaikea sanoa, mikä osa kuolemantuomiosta on pyöräkaappauksen ansiota.

Syytetyistä yhdeksän on pidätetty Libanonissa ja yksi Syyriassa. Muut ovat vapaalla jalalla.

Tuntematon ryhmä kaappasi seitsemän virolaispyöräilijää vuosi sitten maaliskuussa Bekaan laaksossa. Virolaiset olivat vankeina lähes neljä kuukautta. Sieppauksen syyt ovat edelleen epäselvät. Kaappaajat eivät ole missään vaiheessa vaatineet lunnaita ainakaan julkisesti.

Myöskään vapauttamisen yksityiskohdista ei ole kerrottu.

Oikeusoppineet: Ei hyvä

Virossa viesti kuolemantuomiosta on herättänyt laajaa keskustelua.

Viron ihmisoikeusinstituutin tutkija Silver Meikar sanoo Postimees -lehdelle, että ihmisoikeusjulistuksen sisältöön vakavasti suhtautuva Viro ei voi millään olla tyytyväinen libanonilaisen sotaoikeuden päätökseen.

Saman istituutin johtajan mukaan kuolemantuomioiden käyttö on erittäin tuomittavaa.

- Edes Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik ei saa kuolemantuomiota, sanoo johtaja Mart Nutt.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat