Mainos

Virolaisministerit puolustavat patsaspäätöstä

Viron ulkoministeri Urmas Paet epäilee, että venäläisten mellakointi maassa oli järjestetty Venäjältä käsin. Ministerin mukaan mellakoitsijoiden joukossa oli paljon virolaisia rikollisia.

Virolaisministerit ovat puolustaneet kiisteltyä päätöstä siirtää neuvostoaikainen sotilasmuistomerkki pois paikaltaan. Ulkoministeri Urmas Paetin mielestä on kuitenkin surullista, että jotkut käyttivät tilannetta horjuttaakseen maan vakautta.

Paet sanoi Tallinnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa uskovansa, että venäläisten mellakointi olisi organisoitu Venäjältä käsin. Hän myös mainitsi, että mukana mellakoissa oli paljon virolaisia rikollisia.

Paet arvosteli jyrkästi etenkin Venäjän viestimiä, jotka hänen mukaansa ovat antaneet vääristyneen kuvan Viron tilanteesta ja levittäneet suoranaisia valheita.

- Korkea-arvoiset venäläisviranomaiset ovat jo pitkään esittäneet pahansuopia väitteitä, joiden mukaan uusfasismi on nousussa Virossa. He väittävät myös, että me haluamme vääristellä toisen maailmansodan historiaa. Tällaiset väitteet ovat puhtaita valheita, Paet jyrisi.

Paet sanoi myös, ettei Venäjä ole tehnyt mitään Viron Moskovan-lähetystön turvallisuuden takaamiseksi.

Puolustusministeri Jaak Aaviksoo puolestaan arvioi, että mellakoiden alkuunpanijana toiminut Pronssisoturipatsas olisi pitänyt siirtää jo aiemmin, koska kiista alkoi kärjistyä jo kaksi vuotta sitten.

Itse siirtopäätöstä hän ei sanonut katuvansa.

Patsaan siirtoa vastustaneen Viron keskustan puheenjohtaja, Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar sanoi, että keskusta pyytää Viron oikeuskansleria selvittämään väitteet poliisin liiallisesta voimankäytöstä.

Viro odottaa Ruotsin ulkoministerin kannanottoa

Viron hallitus katsoo saaneensa tukea toimilleen viime päivien levottomuuksien aikana monilta naapurimailta, muttei Ruotsilta.

Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoi lehdistötilaisuudessa Tallinnassa tänään, ettei Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ole vielä antanut kuulua itsestään.

Kun ruotsalaisen uutistoimisto TT:n toimittaja kysyi "Oletteko pettynyt?", Paet oli kiusaantuneen oloinen ja mietti muutaman sekunnin. - Sallikaa minun sanoa näin: Kaikki tuki ja ymmärtäminen on tervetullutta.

Ruotsin ulkoministeri on selvittänyt lyhyesti nettipäiväkirjassaan, että "se, mitä nyt tapahtuu, on demokraattisen Viron asia".

Suomen poliittinen johto on puolestaan korostanut jälleen tänään, että Viro kykenee hoitamaan itse syntyneen tilanteen.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoi, että muilla valtioilla ei edelleenkään ole syytä puuttua asiaan. Vanhasen mukaan mielenilmaisut ovat Viron sisäinen asia, eikä millään ulkovallalla voi olla oikeutettua aihetta puuttua niihin.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Viro kykenee itse saattamaan patsaskiistan sellaiseen päätökseen, joka ottaa huomioon maan kaikkien kansanryhmien tunteet.

(MTV3-STT-BNS-DPA-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.