Mainos

Virolaiskalastajat huolissaan Venäjän talouskriisistä

Viron kalanjalostusteollisuudelle alkuvuosi oli varsin hyvä. Alan liikevaihto kohosi yi 1,1 miljardiin kruunuun ja vienti veti. Venäjän kriisi on muuttanut tilanteen täysin toiseksi koko Baltiassa.

Viron suurimman kalanjalostajan, Viru Rannan vienti Venäjälle on loppunut kokonaan ja kalastajat ovat saaneet odottaa rahojaan jo kuukausia. Myös toinen suuri jalostaja, Läänemaalla sijaitseva Hako-yhtiö on lopettanut kokonaan kalanjalosteiden viennin Venäjälle. Yhtiön tuotannosta meni aiemmin Venäjälle noin 85 prosenttia.

Kummankaan yhtiön henkilöstöä ei toistaiseksi ole lomautettu. Sen sijaan Läätsä-yhtiön henkilökunta joutuu pakkolomalle 8. syyskuuta ja entisen Kirovin kolhoosin, nykyisen Ekton-yhtiön työntekijät ovat allekirjoittaneet sopimuksen siirtymisestä tarvittaessa kolmeksi kuukaudeksi minimipalkalle.

Viron kalanjalostusteollisuuden tuotannosta oli viennin osuus alkuvuodesta yli 84 prosenttia. Suurimmat vientimaat olivat Venäjä ja Ukraina. Viron kalanjalostusteollisuudessa työskentelee vajaat 30 000 ihmistä. Samat ongelmat ovat myös muissa Baltian maissa. Niistä Latvia tutkailee parhaillaan mahdollisuuksia omien tuotteidensa viemiseksi Viron kautta Ukrainaan, koska Latvialta ja Ukrainalta puuttuu keskinäinen vapaakauppasopimus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.