Virolaiset rakennusfirmat luotettavampia kuin suomalaiset?

Reaaliaikainen luottoluokitus tekee Suomen ja Viron yrityksistä vertailukelpoisia. Rakennusalalla virolaisten luokitukset ovat hieman vahvempia.

Virosta löytyy paljon potentiaalisia kumppaneita ja alihankkijoita mm. rakennusalan yrityksille. Taustatyöt ennen sopimuksen kirjoittamista on kuitenkin tehtävä hyvin, sillä yritysten kirjo on suuri.

– Riskienhallinnan perussääntö on, että yrityksen ei pidä ottaa kansainvälisessä toiminnassa yhtään sen suurempaa riskiä kuin kotimaassakaan, Suomen Asiakastieto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Ruuska muistuttaa.

Asiakastiedon ja sen yhteistyökumppanin Krediidiinfo AS:n luokitusvertailun mukaan Virossa rakennusalan yritykset ovat tällä hetkellä vahvemmassa kunnossa kuin suomalaiset kilpailijansa. Virossa runsaalla 12 prosentilla on vahva luokitus (AAA, AA+), kun Suomessa osuus jää kahdeksaan prosenttiin. Vastaavasti heikkoja (B, C) on virolaisista rakennusyrityksistä vain joka kymmenes. Suomessa näiden korkeariskisten yritysten osuus on kivunnut jo yli 20 prosenttiin.

Luokitusten takana paljon tietoa

Virossa toimii noin 130 000 aktiivista rekisteröityä yritystä, 33 000 yksityisyrittäjää ja saman verran ns. non-profit yrityksiä ja säätiöitä eli luottoluokitus on saatavilla lähes 200 000 yhteisöstä. Niin Suomessa kuin Virossakin luottoluokitusten tärkein taustatieto on yrityksen tilinpäätös. Suomen Asiakastieto Oy:n ja Krediidiinfo AS:n luokitusmallit huomioivat lisäksi mm. maksuhäiriömerkinnät ja muut maksutapatiedot.

– Aidosti reaaliaikainen luottotieto on ainoa keino pysyä nopeasti muuttuvien tilanteiden tasalla. Talouden epävarmuus tekeekin luottotietojen tarkastamisesta entistä tarpeellisempaa, Ruuska korostaa.

Virolaisyrityksillä maksamatta 170 miljoonan euron saatavat

Virolaisyrityksistä noin neljällä prosentilla on verojen maksuun liittyviä maksuhäiriömerkintöjä ja kolmella prosentilla muita häiriömerkintöjä. Krediidiinfon tilastojen mukaan yhteensä yrityksillä rästissä on noin 170 miljoonan euron edestä veroja ja muita maksuja.

Asiakastiedon online-palvelun kautta ostettavissa oleva raportti antaa jokaisesta virolaisyrityksestä euromääräisen kertaluottosuosituksen. Lisäksi se kertoo mm. yhteystiedot, vastuuhenkilöt, toimialan, työntekijöiden määrän sekä tiedot arvonlisäverovelvollisuudesta. Raportista käy ilmi myös maksutapa eli se, miten tunnollisesti yritys noudattaa eräpäiviä.

Asiakastiedon kautta Virosta on saatavissa myös henkilöluottotietoja kuluttaja-asiakkaista sekä tiedot voimassaolevista liiketoimintakielloista. Kiellossa on tällä hetkellä noin 340 henkilöä, joista yksi on suomalainen.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja