Mainos

Virolaiset ahkeria luottokortin käyttäjiä

Osta tänään, maksa myöhemmin -mieliala on vallannut virolaiset. Autoja hankitaan osamaksulla tai oikeammin pääomaleasingillä. Samanaikaisesti maan rahalaitokset myöntävät uusia luottokortteja entistä useammille heidän maksukykyään juurikaan kyselemättä.

Viron keskuspankki alkaakin olla jo huolestunut virolaisten mahdollisesta ylivelkaantumisesta. Tämän vuoden tammikuun loppuun mennessä virolaiset liikepankit olivat myöntäneet Hansapankin tilastojen mukaan lähes
63 000 luottokorttia. Hansapankilla on eniten eli yli 50 000 korttia, Hispankilla on noin 10 000 korttia ja Sampopankilla vajaat 2000 korttia. Viime vuonna tuli Virossa kuukausittain käyttöön keskimäärin 3500 uutta luottokorttia. Osamaksulla tai luottokortilla myytyjen kulutustavaroiden arvo viisinkertaistui toissa vuodesta ja oli lähes 350 miljoonaa kruunua.

Emor-tutkimuslaitoksen mukaan yli 60 prosenttia laitoksen kyselyyn vastanneista aikoo ottaa tänä vuonna kulutusluottoa tai hankkia luottokortin. Myös Hansapankin omat analyytikot myöntävät, että usealla virolaisella saattaa olla edessään ylivelkaantuminen. Siitä huolimatta pankin oma leasing-yhtiö ennustaa luottokorttiensa määrän kaksinkertaistuvan tänä vuonna. Mari Laur Hansapankista arvelee, että ongelmat alkavat näkyä jo loppukesästä. -Silloin ihmiset huomaavat, että ovat eläneet yli varojensa ja otettua lainaa on vaikea lyhentää. Tällöin joudutaan turvautumaan mahdollisiin "pahan päivän varalle" pantuihin säästöihin. Tämä puolestaan heikentää ihmisten luottamusta tulevaisuuteen ja sen myötä myös koko talouteen, hän sanoo. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi vaikeuttaa maan taloudellista tasapainoa. Lauri arvioi.

Hansapankin vastikään markkinoille tuoma Ego-luottokortti lupaa pitkiä maksuaikoja pieniä lyhennyseriä. Se onkin lyhyessä ajassa saanut yli 15 000 käyttäjää. Lukumäärä voi kuitenkin nousta vuoden lopussa yli 30 000 käyttäjään, sanoo Hansa Leasingin osastonjohtaja Anne Kauge.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.