Mainos

Viro tuomitsi Viron laivojen saarron

Suomen SAK:ta vastaava Viron ammattiyhdistysten keskusliitto (EAKL) on tuominnut jyrkästi Merimies-unionin toimet virolaislaivoja kohtaan. Liiton mukaan kyseessä on sen ensimmäinen virallinen kannanotto Suomen ja Viron väliseen laivakiistaan.

Merimies-unionin vaatimus, että Viron työnantajien tulisi noudattaa Suomen työehtosopimuksia merimiesten palkkoja määriteltäessä ja solmia Merimies-unionin kanssa työehtosopimukset, on virolaisen ammattiyhdistysliikkeen mukaan sekä epäoikeudenmukainen että lainvastainen, sanoo EAKL:n tiedotussihteeri Tönu Vare.

EAKL:n mukaan Kansainvälisen kuljetusalan työntekijäliiton (ITF) politiikkaa ei voida rinnastaa kansainvälisiin sopimukseen ja se ei niin muodoin jyrää alleen Viron paikallisia sopimuksia.

Keskusliiton hallitus painottaa myös, että Virossa toimivien kolmen merimiesalan ammattiliiton tulisi tehdä yhteistyötä nykyistä enemmän ja saada aikaan toimiva yhteistyösopimus. Samalla keskusliitto tähdentää, että Viron valtion tulee nopeuttaa sopimuspohjaisten määräysten tekemistä ja täydentämistä sekä kehittää merenkulkusopimuksia tavoitteena yleinen minimipalkkasopimus. Liitto vetoaa myös Suomen, Ruotsin ja Tanskan kuljetus- ja merenkulkualan työntekijäjärjestöihin sekä ITF:ään, jotta ongelmista voitaisiin päättää yhteisesti neuvottelupöydässä.

Viime joulukuussa Helsingin ahtaajat asettivat ITF:n vaatimuksesta Helsinki-Muuga-Århus-reitillä kulkeneet virolaislaivat saartoon. Suomalaiset vaativat, että laivoilla noudatettaisiin Suomen Merimies-unionin minimipalkkavaatimuksia. Näiden mukaan virolaisten merimiesten palkkataso olisi ollut samaa suuruusluokkaa kuin maan presidentin.

Päätös heinäkuussa

Laivakiistaa on käsitelty myös ITF:n rekisterikomissiossa Lontoossa huhtikuussa. Virolaisia hämmästytti kokouksessa esiin tuodut väitteet, joiden mukaan Virossa olisi vain 78 kansainvälisen laivarekisteriin merkittyä alusta. Näistä noin 60 prosenttia olisi kaksoisrekisterissä, väitti kokouksessa yksi komission jäsen. Virolaisten mukaan tämä oli täysin harhaanjohtavaa ja tavoitteellista, jotta Virosta tulisi mukavuuslippumaa.
-Meillä on laivarekisterissä kaikkiaan 541 alusta. Niistä kaksoisrekisteriin kuulu tarkalleen 53 alusta eli vajaat 10 prosenttia, selvitti saartolaivojen varustamon Eesti Merenlaevandus-yhtiön kehitysjohtaja Viktor Palmet. Lopullisen päätöksen asiasta tekee ITF:n yleiskokous ensi heinäkuussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.