Mainos

Viro torjui syytöksiä venäläisten kansalaisuusasian hidastamisesta

Viron viranomaisten mukaan yksi syy kansalaisuusasioiden hitaaseen etenemiseen on se, että ei-virolaiset eivät edes hae Viron kansalaisuutta.

Viron väestöministeriö on torjunut väitteitä, joiden mukaan Viron venäläisväestön kansalaisuusasia etenisi luvattoman hitaasti.

Väestöministeri Paul-Erik Rummon neuvonantaja Aarne Veedla sanoi, että sen jälkeen kun Viro liittyi EU:hun huhtikuussa 2004, kansalaisuutta vailla olevien määrä on vähentynyt 164 000:sta 127 000:een.

Veedlan mielestä tämä osoittaa vääräksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin EU-avustajan Sergei Jastrzhembskin väitteen, jonka mukaan kansalaisuusongelman ratkaisuun kuluisi vuosikymmeniä.

Jastrzhembski sanoi tänään Venäjän olevan tyytymätön siihen, kuinka EU on valvonut Viron ja Latvian EU-liittymisen yhteydessä tehtyä sopimusta venäläisväestön kohtelusta.

- Mielestämme EU ei pidä lupauksiaan. Ongelma on akuutti ja nykytahdilla säilyy sellaisena vuosikymmeniä, hän sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Viimeksi marraskuun alussa samaan asiaan puuttui myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Viron ei-virolaisten integraatiosäätiö kertoi aiemmin tällä viikolla tarjoavansa 10 000 henkilölle ilmaisia kursseja, joilla voi valmistautua kansalaisuuden saamiseksi vaadittavaan testiin. Kursseista kertova tiedote lähetettiin lähes 120 000 henkilölle.

Väestöministeri Rummo arvioi samalla tiedon puutteen olevan yksi syy siihen, että niin sanotut ei-virolaiset eivät hae Viron kansalaisuutta. Hän työnsi vastuuta asiasta myös Venäjän suuntaan huomauttamalla, että iso osa Viron venäjänkielisistä seuraa lähinnä Venäjän viestimiä, joista voi todella saada sen kuvan, ettei venäläisiä haluta Viron kansalaisiksi.

(MTV3-STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.