Mainos

Viro toivoo EU-jäsenyyden edistävän turismia

Viime vuonna Virossa kävi 3,3 miljoonaa turistia. EU-jäsenyyden uskotaan tuovan mukanaan suurempien turistimäärien lisäksi mm. matkailumahdollisuuksien parantumisen maaseudulla.

Ilmapiiri Virossa kaksi viikkoa ennen syyskuun 14. päivän EU-kansanäänestystä on hermostunut. Jäsenyyttä kannattavat poliitikot ovat ottaneet aseikseen turismin ja uhkaukset Viroa odottavasta eristyksestä, jos äänestyksen tulos on kielteinen.

- Ei-puolen voitto merkitsisi virolaisille myös viisumivapauden loppua, viestitti oman sanomansa EU:hun liittymisen puolesta Viron entinen pääministeri Siim Kallas hiljattain. Kyllä-leiri korostaa lisäksi EU:n lukuisia myönteisiä vaikutuksia turismille, josta on viime vuosina tullut merkittävä osa Viron taloutta ja tärkeä työpaikkojen luoja.

EU-jäsenyyden odotetaan muun muassa tekevän Viroa tunnetuksi maailmalla ja edistävän maan kohoamista suosituksi turistikohteeksi. Lisäksi toivotaan lisäinvestointeja turismiin, EU:n rakennerahastojen laajaa apua ja matkailumahdollisuuksien parantumista myös maaseudulla. Juuri maaseutumatkailun kasvua pidetään yhtenä keinona maaseudun korkeiden työttömyyslukujen ja alueellisten tuloerojen pienentämiseen.

Turismivirasto: Lisää lentoyhteyksiä

Viron turismiviraston johtaja Riina Löhmus arvioi, että EU-Viron turismiin vaikuttaa eniten lentoyhteyksien määrän kasvu.

- Virossa vierailevista matkustajista vain viisi prosenttia saapuu lentäen. EU:ssa tämä osuus toivottavasti kasvaa. EU:n laajeneminen ensi toukokuussa vaikuttaa turismiin myös siksi, että Itämerestä tulee EU:n sisämeri, ja tämä antaa tilaisuuden kehittää uudenlaisia merimatkailun mahdollisuuksia, sanoo Löhmus. V

iron valtiovarainministeriön asiantuntija Mario Lambing arvelee kuitenkin, että EU-jäsenyys voi aluksi myös vähentää turismia, sillä verovapauden poistuminen johtaa laivalippujen hintojen nousuun. Hänen mielestään EU-jäsenyyden vaikutuksia turismille on hyvin vaikea arvioida.

- Verovapauden poistuminen vähentää ostosmatkailijoiden määrää, mutta yleinen hintataso pysyy Virossa vielä vuosia alhaisempana kuin valtaosassa muita EU-maita, Lambing sanoo.

Lambing pitää mahdollisena, että vaikka matkustajien määrä vähenisi, valtion tulot turismista eivät supistu vaan kasvavat verotulojen myötä. EU-jäsenyyden myönteisistä vaikutuksista Lambing mainitsee myös rajanylityksen nopeutumisen.

Viime vuonna Virossa kävi 3,3 miljoonaa turistia, joista 1,8 miljoonaa tuli Suomesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.