Mainos

Viro syyttää Venäjää kansainvälisten diplomaattisten sopimusten rikkomisesta

Viro saa syyttää itseään levottomuuksista Viron Moskovan-suurlähetystön ympärillä, sanoo Venäjän ulkoministeriö. Venäläiset mellakoitsijat yrittivät aiemmin hyökätä Viron Moskovan-suurlähettilään kimppuun.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on kehottanut Venäjää käyttäytymään sivistyneesti neuvostopatsaan siirrosta syntyneessä diplomaattisessa kiistassa. Hän viittasi Venäjän vaatimuksiin Viron hallituksen erosta, internethyökkäyksiin ja Viron Venäjän-diplomaattien ongelmiin.

Viro syytti Venäjää kansainvälisten diplomaattisten sopimusten rikkomisesta sen jälkeen kun Viron Moskovan-suurlähettiläs Marina Kaljurand joutui hyökkäysyrityksen kohteeksi. Hän sanoi turvamiestensä joutuneen käyttämään kaasua, kun Kremlin tukeman Nashi-nuorisoryhmän jäsenet yrittivät käydä häneen käsiksi lehdistötilaisuuden alussa siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kaljurand sanoi toivovansa, etteivät maiden diplomaattisuhteet katkea. Mielenosoittajien piirittämä Viron Moskovan-konsulaatti ei toistaiseksi toimi levottomuuksien takia eikä viisumeja myönnetä. Ruotsin ulkoministeriö moitti myös Venäjää sen jälkeen kun maan suurlähettilään autoa vastaan hyökättiin Moskovassa.

Venäjä ulkoministeriö: Viro saa syyttää itseään

Venäjän ulkoministeriön mukaan Viro saa syyttää itseään levottomuuksista Viron Moskovan-suurlähetystön ympärillä.

Viron päätös siirtää neuvostoaikainen sotamuistomerkki on kiristänyt jännitteitä, sanoo ulkoministeriön tiedottaja Mihail Kamynin uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa turvatoimia lähetystön ympärillä on kiristetty, ja Venäjä noudattaa diplomaattisopimuksia.

Venäjän saattaa katkaista polttoainetoimitukset Viroon

Venäjä saattaa katkaista öljytuotteiden toimitukset rautateitse Viroon, kertoi Venäjän valtiollisen rautatieyhtiön edustaja.

Rautatieyhtiön mukaan kyse ei ole talouspakotteesta, vaan syynä ovat radan korjaustyöt. Venäjää on aiemmin syytetty energian käytöstä poliittisena aseena.

Venäjä toimittaa polttoöljyä, dieseliä ja bensiiniä rautateitse Viroon. Suuri osa öljytuotteista jatkaa Viron satamien kautta matkaansa muualle Länsi-Eurooppaan.

Venäläiset öljy-yhtiöt kiirehtivät tänään kääntämään tuotteidensa toimituksia Pietarin, Kaliningradin, Muurmanskin, Odessan ja Sevastopolin satamiin. Markkina-analyytikkojen mukaan toimitettavien öljytuotteiden määrä tuskin laskee, mutta kustannukset tulevat nousemaan.

Viro evakuoi diplomaattien perheet

Viron Moskovan-suurlähetystöstä kerrotaan, että diplomaattien perheenjäsenet on lähetetty kotimaahan.

- Kaikki perheenjäsenet on lähetetty kotiin Viroon, kertoi lähetystön lehdistöattasea Franek Persidski puhelimitse STT:lle.

Viron edustajat ehtivät välillä kiistää, että perheet olisi evakuoitu Moskovasta.

EU kehottaa Venäjää suojelemaan Viron-lähetystöä

Euroopan unioni vaatii Venäjää suojelemaan Viron Moskovan-suurlähetystöä, jota on piiritetty neuvostoaikaista sotilaspatsasta koskevan kiistan takia. EU kehottaa painokkaasti Venäjää noudattamaan Wienin sopimusta, joka takaa diplomaattisen koskemattomuuden, kertoo Euroopan komission tiedottaja.

EU aikoo myös lähettää valtuuskunnan esittämään huolen tilanteesta Venäjän viranomaisille.

Viron suurlähetystö keskeytti aamulla viisumien myöntämisen ja muut konsulaattipalvelut, koska tilanne edustuston ympäristössä ei ollut rauhoittunut. Venäläisten mielenosoittajien piiritys jatkuu jo kuudetta päivää.

Myös Moskovan poliisi on ottanut tänään yhteen Viron Moskovan-suurlähetystöä piirittävien nuorten kanssa. Poliisit myös pidättivät yhden rettelöijän, kun tämä yritti estää diplomaattien pääsyn edustustoon ja sieltä pois.

Viro on lähettänyt jo kolme noottia Venäjälle ahdingosta lähetystöllä. Sen mukaan mielenosoittajat eivät pystyisi piirittämään rakennusta, jos heillä ei olisi "sanatonta sopimusta" Venäjän viranomaisten kanssa.

Venäjän kansanedustaja Nikolai Kovaljov on sanonut, ettei mielenosoitusta hajoteta voimatoimin, jottei Moskovassa puhkeaisi levottomuuksia.

Viron ulkoministeri Urmas Paet on huomauttanut myös, että Viron Moskovan-lähetystöä piirittävien nuorisojärjestöjen suorat yhteydet Kremliin ovat hyvin tiedossa.

- Moskovan lähetystön piirittäjille maksetaan Kremlistä palkkaa - 550-1000 ruplaa kerralta. Korostan, että meillä on kaikkien väitteiden tueksi riittävästi todisteita, Paet sanoi.

Paet totesi Virossa vierailleiden Venäjän parlamentaarikkojen myöntäneen, että miliisi voisi halutessaan tyhjentää Viron Moskovan-lähetystön edustan mielenosoittajista kolmessa minuutissa.

Viro-kiistasta ei ongelmia Suomen Moskovan-lähetystölle

Viron patsaskiista ei toistaiseksi ole aiheuttanut erityisiä ongelmia Venäjällä oleville suomalaisille tai Suomen Moskovan-suurlähetystölle. Suurlähettiläs Harry Heleniuksen mukaan ongelmat ovat pysyneet Viron suurlähetystön alueella.

Suomen osalta on ollut tarvetta lähinnä vain tilanteen tarkkailuun ja yhteydenpitoon muiden valtioiden edustajien kanssa. Tänäänkin Helenius oli muutaman kerran puhelinyhteydessä Viron suurlähetystöön.

- Tilannetta on seurattu jo monta kuukautta, siitä lähtien kun kiista patsaan siirtämisestä tuli esille.

Heleniuksen mukaan tilanteen kehittyminen tällaiseksi on kuitenkin yllättänyt.

Se ei kuitenkaan ole johtanut muihin johtopäätöksiin. EU-maana Suomi on muiden jäsenmaiden mukana unionin solidaarisuudessa jäsenmaalleen, mutta tarvetta muihin toimiin ei ole ollut.

Sen sijaan EU:n kolmen puheenjohtajamaan ns. johtotroikka on ollut kiistan vuoksi varsin työllistettynä.

Ruotsin esittämä vastalause Venäjän-suurlähettiläänsä joutumisesta hyökkäyksen kohteeksi on Heleniuksen mukaan ollut maiden keskinäinen asia eikä Suomella ole ollut vastaavia ongelmia.

(MTV3-STT-BNS-AFP-DPA-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.