Mainos

Viro sai amerikkalaisaseita

Viron Yhdysvalloilta lahjoituksena saamat aseet ovat saapuneet maahan pari viikkoa sitten kaikessa hiljaisuudessa. Kaikkiaan maahan tuli noin 40 500 M14-rynnäkkökivääriä. Puolustusvoimat toimitti aseet omiin varastoihinsa. Asevelvollisten käyttöön niitä ei anneta, vaan ne ovat valmiusvarastoissa mahdollisen liikekannallepanon varalta. Varastojen sijaintipaikkoja ei ulkopuolisille paljasteta.

Tallinna

Myöskään Viron äskettäin hankkiman tykkikaluston sijoituspaikat eivät ole julkisia. Virolla arvioidaan olevan tällä hetkellä henkilökohtainen aseistus noin 80 000 sotilaalle. Yhdysvaltain aselahjoituksen arvo oli noin 43 miljoonaa kruunua eli noin 17 miljoonaa markkaa. Se oli maan suurimpia yhtenäisiä asehankintoja.

Tähän asti suurimmat asekaupat Viro on tehnyt vuonna 1993 israelilaisen Taas-asetehtaan kanssa. Siltä hankittiin asetekniikkaa noin 50 miljoonalla dollarilla eli 300 miljoonalla markalla. Kauppa on poikimassa oikeusjuttua, sillä äsken Viron valtiontalouden tarkastusvirasto havaitsi puolustusministeriön maksaneen kaupasta ylihintaa. Tehtyjen sopimusten perusteella lähes puolet kaikista puolustustalouden hankintamenoista menee Israeliin aseostojen maksuun. Kaupassa on tehty sopimukset korkovähennyksistä; myyjätehdas ei niitä kuitenkaan ole ottanut huomioon.

Tarkastusvirasto onkin kehottanut ministeriötä valmistelemaan maan hallitukselle esityksen ja perusteet, joiden pohjalta liikaa maksetut rahat saadaan takaisin. Tarkastusvirasto on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että Virossa ei ole täsmällistä tietoa maassa olevien aseiden määrästä ja laadusta. Hallitus päätti viime vuoden syyskuussa valtakunnallisen aserekisterin luomisesta. Työn täytäntöönpanijaksi määrättiin puolustusministeriö, joka ei kuitenkaan ole työtä tähän mennessä tehnyt.
(STT-Eta)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.