Mainos

Viro pidätti kemikaalilaivan

Tutkinta aloitettiin Viron ympäristöministeriön aloitteesta, vaikka Norsunluurannikko ei ole esittänyt virallista pyyntöä Probo Koalan pysäyttämiseksi.

Viron syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet Probo Koala -säiliöalusta koskevan rikostutkinnan, koska laivan pilssivesistä otetuista näytteistä löytyi viitteitä samantapaisista myrkyllisistä kemikaaleista kuin Norsunluurannikon myrkkyskandaalissa, uutistoimisto BNS kertoi iltapäivällä. Lisäksi Viron keskusrikospoliisi on saanut tehtäväkseen varmistaa, ettei alus lähde Paldiskin satamasta.

Ympäristöministeriön varakansliapäällikkö Allan Gromovin mukaan tutkinta aloitettiin ministeriön aloitteesta, vaikka Norsunluurannikolta ei iltapäivällä vieläkään ollut tullut Viroon virallista pyyntöä Probo Koalan pysäyttämiseksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeace ehti saartaa Paldiskin satamassa olevaa Probo Koalaa maanantai-illasta lähtien.

Rikostutkinnan aloittaminen riitti täyttämään Greenpeacen keskeiset vaatimukset, joten saarto päätettiin lopettaa, järjestön tiedottaja Satu Pitkänen kertoi.

Illansuussa järjestön alus Arctic Sunrise valmistautui nostamaan ankkurit ja purjehtimaan takaisin Itämerelle, jossa se tarkkailee laitonta kalastusta.

Nettisivuillaan voitosta riemuinnut Greenpeace toivoo, että Virossa alkanut prosessi johtaa täydelliseen rikostutkintaan Norsunluurannikon ympäristökatastrofista.

Probo Koalan uskotaan jättäneen elokuussa Norsunluurannikolla sijaitsevaan Abidjanin kaupunkiin myrkyllisiä jätteitä, joiden vuoksi kahdeksan ihmistä kuoli ja tuhannet sairastuivat.

Jätelasti seilasi ympäri maailmaa

Greenpeace on nostanut syytteen tankkeria vastaan Hollannissa, jossa on aluksen rahtiyhtiön Trafigura Beheerin pääpaikka. Järjestö on nostanut syytteet myös Amsterdamin kaupunkia ja Hollannin ympäristöministeriötä vastaan.

Epäilty myrkkylasti oli Probo Koalalla vielä heinäkuussa, kun se pysähtyi Amsterdamissa. Sitä ei purettu aluksesta, koska rahtiyhtiö piti vaadittua hintaa liian kalliina. Sen jälkeen alus kävi Paldiskissa, jossa Viron viranomaiset hollantilaisten pyynnöstä tarkastivat, että samat jätteet olivat yhä aluksessa. Laiva jatkoi Abidjaniin, jossa paikallinen yritys vastaanotti kemikaalijätteen.

Varustamoyhtiö on kiistänyt syytteet. Sen mukaan jätelasti sisälsi vain vähän tai ei ollenkaan myrkkyjä siinä vaiheessa, kun se tyhjennettiin aluksesta.

Merenkulkuviranomaisten rekisterien mukaan Panaman lipun alla purjehtiva Probo Koala ei ole aiemmin syyllistynyt rikkeisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.