Mainos

Viro luopuu Tarton rauhan rajoista

Viro ja Venäjä allekirjoittavat maiden välisen rajasopimuksen kahden viikon kuluttua. Viron ulkoministeriö uskoo maiden välisten suhteiden lähentyvän rajasopimuksen allekirjoituksen myötä.

Venäjä asetti yksipuolisesti omat rajapaalunsa Viron ja Venäjän väliseen maastoon jo kymmenen vuotta sitten. Viro hyväksyi Venäjän määräämän rajalinjan kuusi vuotta sitten, mutta vasta nyt päästään rajasopimus virallisesti allekirjoittamaan. Viro ilmoitti iltapäivällä hyväksyvänsä Venäjän tarjouksen allekirjoittaa rajasopimus 18. päivä toukokuuta eli kahden viikon kuluttua.

Rajasopimuksen allekirjoittamalla Viro luopuu virallisesti niin sanotuista Tarton rauhan rajoista eli niistä rajoista, jotka maalla oli ennen Neuvostoliiton miehitystä. Viron ulkoministeriö uskoo maiden välisten suhteiden lähentyvän rajasopimuksen allekirjoituksen myötä. Eniten rajasopimusta on Virossa vastustanut maan kaakkoiskolkassa elävä setu-vähemmistö, jonka historiallinen maa-alue jakautuu nyt virallisestikin kahteen osaan.

Rajasopimuksen allekirjoituksella Venäjä haluaa ilmeisesti luoda itsestään kuvaa hyvänä naapurina varsinkin nyt, kun Venäjällä odotetaan ensi maanantain suurisuuntaisia Voiton päivän juhlia. Virolle allekirjoitus merkitsee tosiasioiden tunnustamista, sillä Venäjä on suhtautunut Viron vanhoihin rajahaaveisiin yhtä torjuvasti kuin mitä se on suhtautunut Karjalan palauttamiseen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 04.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.