Mainos

Viro luopuu kesäajasta

Viro on päättänyt, että se rukkaa ensi viikonvaihteessa kellojaan viimeisen kerran. Kun keväällä yleisesti siirrytään kesäaikaan, saavat virolaiset nukkua tunnin kauemmin ja herätä Keski-Euroopan kanssa samaan aikaan. Kesäajasta on Virossa käyty kiistaa koko uuden itsenäisyyden ajan. Moskovan aikaan ei olla haikailtu kellojenkaan osalta; sen sijaan kesäajan haitallisuudesta on vuosia taitettu peistä.

Kesäajan vastustajien vahvin edustaja on julkisuudessa ollut Tarton yliopiston fysiologian professori Selma Teesalu, joka jo vuosia sitten teki kyselyn 5 000 hengen otoksella kesäajan haitoista ja hyödyistä. Teesalun mukaan väkivaltainen elämänrytmin muuttaminen kahdesti vuodessa lisää selvästi stressiä. Se myös aiheuttaa unihäiriöitä, väsymystä ja hermostuneisuutta, totesi hän yhteenvedossaan. Erittäin haitallista kellojen siirtäminen on Teesalun mukaan lapsille. Viron talviaika on biologisesti virolaisille sopivin ja siksi siinä ajassa tulisi pysyä jatkuvasti, Teesalu kirjoitti.

Samaa mieltä oli hänen vastaajakunnastaan yli 3 000 ihmistä. Myös TV1 järjesti aiheesta yleisökyselyn, jossa murskaavat 81 prosenttia vaati kesäajan unohtamista. Myös Viron talousministeriö teki selvityksen, aiheutuisiko kesäajan lopettamisesta kansantaloudellisia haittoja. Selvityksen mukaan alkuvaiheessa aiheutuu joitain ongelmia, mutta mikään niistä ei ole kansantaloudellisesti merkittävä, sanoi talousministeri Mihkel Pärnoja. Pärnoja muistutti myös, että EU:n direktiivi kesäajasta on voimassa vuoteen 2001 saakka. Sen jälkeen päätöksenteko jää kunkin maan omaksi asiaksi. Viron hallitus tekikin lopullisen päätöksen kesäajan unohtamisesta viime viikon istunnossaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.