Viro kaatoi Suomen jalkapallossa pitkästä aikaa

Viro on voittanut Suomen 2-0 miesten jalkapallomaaottelussa Tallinnassa.

Viro oli voittanut Suomen edellisen kerran vuonna 1937.

Alexei Eremenko juniorin paluu Huuhkajiin siirtyi takareisivamman takia.

Kun Suomi hävisi edellisen kerran Virolle jalkapallomaaottelussa, oli toinen maailmansota vielä parin vuoden päässä ja Jari Litmasen syntymään aikaa reilut 33 vuotta. Perjantaina Tallinnassa tilastot sitten kaunistuivat virolaisittain, kun pitkälti kokeilumielessä matkassa ollut Suomi taipui isännille.

Kokeilut, ja se, että joukkue oli harjoitellut yhdessä tasan kerran, näkyi tietysti kentällä, ja valitettavan takaiskun myötä myös stadionin olemattomalla tulostaululla. Jukka Lehtovaaran debyytti A-maajoukkuemaalivahtina ehti vanheta vain nelisen minuuttia, kun Viron jalkapallon kultapoika Andres Oper iski.

Oper sai pallon Lehtovaaran ohi itse asiassa jo avausminuutilla, mutta oli tuolloin paitsiossa. Seuraavalla kerrallaan tämä hollantilaisseura Den Haagin hyökkääjä nousi korkeimmalle ja pusku oli ammattimiehen pääalaa.

Suomen toppariparina kokeiltu Tim Sparv-Ari Nyman ei näyttäisi pääpelivoimassa ihan nousevan Sami Hyypiän ja Hannu Tihisen tasolle.

Suomi heräili maalin jälkeen ja sai luotua jonkinnäköistä painettakin kotijoukkueen ydinkannattajaryhmän eteen Viron maalille. Paras paikka oli jalkapalloliigan alkukauden supertykki Juho Mäkelällä, mutta terävä pusku päätyi maalin yli maalivahti Sergei Pareikon hyvän reagoinnin ansiosta.

Maalin ohella avausjakson kohokohdaksi jäi Operin tasoisen virolaisikonin, Indrek Zelinskin jäähyväiset kannattajilleen. Operin vieressä kärjessä kapteeninnauha kädessään aloittanut Zelinski pelasi 15 minuuttia ja pyysi vaihtoa. Suomessakin aikoinaan FC Lahden riveissä esiintynyt Zelinski, 34, sai maaottelu-urallaan saldoksi 103 ottelua ja 27 maalia.

Tehotonta

Toiselle puoliajalle Suomi teki etukäteissuunnitelman mukaisesti viisi vaihtoa. Sehän ei tietenkään muuttanut sitä tosiasiaa, että kentällä oli yhä yhteispeliä vasta hakeva porukka.

Yksi sisään vaihdetuista oli maalivahti Lukas Hradecky, jonka verkko pysyi puhtaana toista debytanttia Lehtovaaraa kauemmin. Ei tosin paljoakaan kauemmin, sillä Viron toinen näki päivänvalon puoliajan kymmenennellä minuutilla.

Oper pääsi pallon kanssa vapaaksi, suomalaiset vilkuilivat linjalle paitsion toivossa, Oper laittoi pallon tolpan juureen ja siitä sen toimitti varmasti perille Sander Post. Postille osuma oli uran ensimmäinen maaotteluissa, joten Viron kaikkien aikojen maajoukkuemaalari Oper oli varmasti tyytyväinen mahdollisen perintöprinssin löytymisestä.

Suomella sen sijaan ikuisuusongelma kärkimies-maalintekijän puuttumisessa näkyi myös Tallinnan illassa. Mäkelän kärjessä korvannut Teemu Pukki oli Mäkelääkin näkymättömämpi.

Toiseksi kärjeksi tuli vielä viimeisen kymmenen minuutin ajaksi Mikael Forssell, jolle ottelu oli ensimmäinen maajoukkueessa sitten viime elokuun. Loukkaantumisen käytännössä täysin pilaaman kauden jälkeen ote oli tietysti mitä oli, mutta ehkä Forssell on jo syksyllä valmis EM-karsintojen alkaessa.

Viro-Suomi 2-0 (1-0)
5. Andres Oper 1-0
55. Sander Post 2-0.

Viro:
Sergei Pareiko (-> 46. Artur Kotenko)
Gert Kams (-> 85. Karl Palatu)
Andrei Stepanov
Taavi Rähn
Andrei Sidorenkov
Sander Puri (-> 90. Alo Bärengrub)
Aleksandr Dmitrijev
Konstantin Vassiljev
Dmitri Kruglov (-> 46. Sander Post)
Indrek Zelinski (c, -> 16. Oliver Konsa)
Andres Oper (-> 63. Ats Purje).

Suomi:
Jukka Lehtovaara (-> 46. Lukas Hradecky)
Veli Lampi
Ari Nyman
Tim Sparv
Niklas Moisander
Juska Savolainen (-> 46. Roman Eremenko)
Mehmet Hetemaj (-> 46. Markus Heikkinen)
Roni Porokara
Jari Litmanen (c, -> 46. Mika Väyrynen)
Mika Ääritalo (-> 81. Mikael Forssell)
Juho Mäkelä (-> 46. Teemu Pukki).

Erotuomari: Istvan Vad, Unkari.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat