Viro juhlii uuden itsenäisyytensä 20-vuotispäivää

Viro viettää tänään jälleenitsenäistymisensä 20-vuotisjuhlaa. Päivän päätapahtuma on Tallinnan laululavan luona illalla pidettävä kansanjuhla Vapauden laulu. Paikalle odotetaan jopa 70 000:ta kansalaista.

Juhlapäivä näkyi jo aamulla Tallinnan kaupunkikuvassa. Viron sinimustavalkoiset liput liehuivat joka puolella. Kaduilla kulki kansallispukuisia tanssiryhmiä.

Viron 20 vuoden takaisia tapahtumia ja tulevaisuuden haasteita käsiteltiin Viron ulkoministeriön ja ulkopoliittisen instituutin järjestämissä keskustelutilaisuuksissa.

Tuolloinen Suomen pääministeri Esko Aho (kesk.) esitteli Suomen asemaa 20 vuotta sitten. Hänen mukaansa Suomen ulkopoliittisessa johdossa oli vahva usko siihen, että Virossa ei ole paluuta entiseen. Tosin Suomen varovaista asennetta myös arvosteltiin.

Islanti oli ensimmäinen valtio, joka tunnusti Viron itsenäisyyden. Tämä tapahtui kaksi päivää itsenäisyysjulistuksen jälkeen eli 22. elokuuta. Islannin asemaa oli esittelemässä silloinen ulkoministeri Jon Baldvin Hannibalsson. Huomenna Virossa vietetäänkin Islannin päivää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat