Mainos

Viro juhlii tänään itsenäisyyttä

Viron tämänvuotinen itsenäisyyspäivä poikkesi viimevuotisesta parissakin kohdassa. Kun viime vuonna juhlaparaatin mahdollistivat kymmenet lumiaurat tuulessa ja tuiskussa, saatiin tänä vuonna juhlia kirpeässä pakkasessa ja auringonpaisteessa. Viralliset juhlat kuitenkin loppuivat viime vuosia aikaisemmin, sillä perinteinen ilotulitus ei nyt kuulunut ohjelmaan.

Päivä alkoi perinteisesti lipunnostolla Toompealla. Riigikogun puhemies Toomas Savi arvioi puheessaan Viron vaikeimpien aikojen olevan jo takanapäin.

-Tämä ei ole pelkää uskoa ja toivoa, vaan poliittinen tosiasia, hän vakuutti. Savi sanoi, että Viro on uuden itsenäisyytensä kymmenen vuoden aikana kyennyt osoittamaan, että sen kansa ei ainoastaan tahdo, vaan myös pystyy luomaan valtion, joka voidaan tunnustaa historialliseksi ja kulttuuriseksi jäsenvaltioksi koko Euroopassa. Toompean tilaisuuksiin kuului myös Viron tiede- ja kulttuuripalkintojen jako linnan Valkoisessa salissa. Palkinnot jakoi pääministeri Mart Laar.

Tuhannen miehen paraati


Itsenäisyyspäivän paraatin Vapauden aukiolla otti vastaan presidentti Lennart Meri. Paraatia johti puolustusvoimain vt. komentaja Märt Tiru ja joukkoja komensi everstiluutnantti Tönis Nömmik. Ensimmäisenä paraatijoukkona marssivat sotaveteraanien harvenevat rivit. Tänä vuonna heitä osallistui kunnianosoitukseen 72 miestä. Kaikkiaan paraatijoukkojen vahvuus oli lähes tuhat miestä ja naista. Lisäksi mukana oli panssarijoukkojen neljä BTR-80-panssariajoneuvoa ja kaksi 106 mm:n tykkiä, neljä 23 mm:n it-tykkiä sekä kenttätykistön kuusi 105 mm:n tykkiä.

Paraatin aikana tapahtuneeseen ylilentoon osallistui kaksi helikopteria ja kaksi rajavalvontatehtävissä toimivaa lentokonetta. Paraatin jälkeen Kaarlin kirkossa pidetyssä jumalanpalveluksessa saarnasi arkkipiispa Jaan Kiivit. Juhlailta huipentuu presidentti Lennart Meren ja rouva Helle Meren Estonia-teatterissa järjestämään vastaanottoon.

Viro juhlii itsenäisyyspäiväänsä myös Suomessa. Tapahtumat alkoivat toissapäivänä Helsingin temppeliaukion kirkossa ja päättyvät tänään Helsingin lehdistöklubissa, jossa esiintyivät Koit Toome ja Petri Laaksonen. Itsenäisyyspäivän kunniaksi julisti myös Tuglas-seura avoimen kirjoituskilpailun suomalaisten Viron-suhteista. Kirjoituskilpailun aineisto tallennetaan tutkimuskäyttöön Baltian-kirjastoon Helsingissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.