Mainos

Viro ja Venäjä solmivat sopimuksia

Viro ja Venäjä allekirjoittivat tänään maiden hallitusten välisten neuvottelujen päätteeksi tiede-, koulutus- ja kulttuurialoja käsittelevät yhteistyösopimukset. Samalla sovittiin, että neuvotteluja taloudellisen yhteistyösopimuksen aikaansaamiseksi tiivistetään.

Pohjaksi taloudelliseen perussopimukseen ratifioitiin useita taloudellisia ja kansainväliseen liikenteeseen liittyviä sopimuksia samoin kuin sopimus tieteellis-teknisestä yhteistyöstä. Osana talouden perussopimuksiin kuuluu maiden välisten kaksoistullien poistaminen. Tästä neuvotellaan tammikuussa Moskovassa. Kokouksen aikana käytiin läpi myös lähialueiden yhteishankkeita erityisesti Leningradin ja Pihkovan alueilla. -Meidän mielestämme taloussopimuksen aikaansaaminen ja allekirjoittaminen on maittemme välisen yhteistyön keskeisiä asioita, arvioi Venäjän valtuuskunnan johtaja, varapääministeri Valentina Matvijenko.

Tavatessaan Viron presidentin Lennart Meren Matvijenko korosti, että Venäjä toivoo Viron täyttävän Euroopan unionin liittymisehdot. Samalla hän viittasi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin säännöksiin. Hän tähdensi, että Virossa elävien venäläisten asema on tärkeä osa-alue, josta on päästävä yhteisymmärrykseen. Taloussopimuksen solmimista Venäjä ei hänen mukaansa halua jarruttaa. Matvijenko uudisti myös toivomuksen, että Viro antaisi kansalaisuuden maassa eläville entisille neuvostoarmeijan sotilaille sekä Virossa syntyneille lapsille.

Matvijenko otti keskusteluissa esille myös Moskovan ortodokseja koskevat ongelmat, joista yksi on kysymys Aleksander Nevskin katedraalin omistusoikeudesta. Presidentti Meri arvioi, että ongelmat ratkaistaan Viron lakien pohjalta.

Meri puolestaan totesi keskusteluissa, että valtioiden suhteiden kehittymiselle olisi oleellista, että Venäjä hyväksyisi suhteiden kehittämisen lähtökohdaksi Viron tilanteen 1940.

Venäjän kulttuuri esille Virossa

Viron neuvotteluvaltuuskunnan johtajana toimi pääministeri Mart Siimann, joka katsoi, että nyt pidetty ensimmäinen hallitustason neuvottelu on toivottavasti alku säännölliselle ja normaalille neuvotteluyhteydelle.

Nyt solmittujen sopimusten pohjalta Virossa järjestetään ensi vuoden alkupuolella venäläisen kulttuurin päivät. Samoin sovittiin sopimuksin molempien maiden kulttuurimuistomerkkien säilyttämisestä.

Toinen sopimus koski koulutusta ja tieteellistä työtä. Siinä sovitaan mm. molempien maiden tutkintovaatimusten ja tieteellisten opinnäytteiden samanarvoisuudesta ja korvaavuudesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.