Mainos

Viro ja Liettua torjuvat Euroopan neuvoston arvostelun

Viron väestöasioista vastaavan ministerin mukaan Euroopan neuvoston raportti on "hämmästyttävän pintapuolinen". Raportin mukaan Virossa ja Liettuassa syrjitään mm. romani- ja venäläisvähemmistöjä.

Viro ja Liettua torjuvat Euroopan neuvoston (EN) arvostelun, jonka mukaan niillä olisi epäkohtia vähemmistöjen kohtelussa. Neuvoston eilen julkaisema selvitys moitti Viroa erityisesti romanien ja venäjänkielisen vähemmistön kohtelusta. Liettuassa syrjinnästä kärsivät raportin mukaan romanien lisäksi myös juutalaiset ja tshetsheenit.

Viron väestöasioista vastaava ministeri Paul-Eerik Rummo luonnehtii raporttia "hämmästyttävän pintapuoliseksi" ja arvioi, että Virosta on tehty turhaan syntipukki. Selvitys arvosteli myös mm. Romaniaa, jossa romanit ovat suuri vähemmistö ja poliisia on syytetty heidän pahoinpitelystään.

- Viron noin 500 hengen suuruinen romaniyhteisö ei kärsi minkäänlaisesta syrjinnästä. Viranomaisille ei ole tullut valituksia enkä muista sellaisia lehtijuttujakaan, Rummo sanoo.

Myös Liettuassa on kiistetty romanien syrjintä, ja muistutettu, että "muissa maissa romanien tilanne on jopa huonompi kuin Liettuassa".

Liettuassa on voimassa uusi syrjinnän vastainen laki, mutta EN:n mukaan viranomaiset eivät valvo sen noudattamista. Virossa ei EN:n mukaan ole kattavia lakeja syrjinnän kieltämisestä tai kansallisten vähemmistöjen oikeuksista ja asemasta.

EN muistutti Viroa myös siitä, että maassa on yhä lähes 140 000 ihmistä - lähinnä venäjänkielisiä - ilman kansalaisuutta. Tilaston mukaan viime vuoden lopussa ilman määriteltyä kansalaisuutta asui Virossa 136 000 ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.