Mainos

Viro hämmentää Suomea ristiriitaisilla tiedoilla lasten passikäytännöstä

Viron viranomaiset ovat antaneet eilisen jä tämän päivän aikana ristiriitaisia tietoja lasten passikäytännöstä. Tänään tulleiden tietojen mukaan suomalaislapset pääsisivät sittenkin maasta pois ilman kotimatkapassia.

Virosta tuli Suomeen tämän päivän aikana ristiriitaista tietoa maahan matkustavien suomalaislasten passipakosta.

Eilen annetun tiedon mukaan vanhempiensa passiin merkityt 7-15-vuotiaat lapset pääsevät maahan, mutta heidän täytyy hankkia paluumatkalleen 67 euron arvoinen kotimatkapassi Suomen Tallinnan-lähetystöstä. Syynä muuttuneeseen passikäytäntöön oli vuonna 1999 säädetyn matkustusasiakirjoihin liittyvän lain käyttöönotto.

Tänään Viron rajavartiolaitokselta tuli tietoja, joiden mukaan suomalaislapset pääsisivät sittenkin maasta pois ilman kotimatkapassia. Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö Janne Piiroinen kuitenkin muistuttaa, että viralliset määräykset eivät ole muuttuneet ja passi yhä vaaditaan.

-Vaikka tässä on ollut kahdenlaista tietoa, ei kannata laskea sen varaan, että pääsee Virosta Suomeen ilman passia. Olemme olleet yhteydessä Tallinnan-suurlähetystöön ja sieltä toivottiin joko luopumaan matkasta tai ostamaan lapselle passi, Piiroinen sanoi.

Tallinnan Suomen-suurlähetystössä paineet olivat lauantaina kovat ja jonot pitkiä Virossa olleiden suomalaisten yrittäessä saada lapsilleen matkustuslupaa. Koska maassa oli uusien passivaatimusten voimaantulohetkellä runsaasti suomalaisturisteja, Suomen-lähetystöön tuli päivän aikana myös todella paljon yhteydenottoja lomalaisseurueilta, joihin kuului lapsia.

Ruuhkien takia pikapassin saamiseen Virossa saattaa Piiroisen arvion mukaan mennä useita tunteja.

-Oman kokemukseni mukaan Suomen puolella voi pikapassin saada varttitunnissa, jos henkilötietojen tarkastamiseen ei liity hankaluuksia.

Pikapasseja myönnettiin ennätysmäärä Helsingissä

Piiroinen pitää kiusallisena Viron viranomaisilta tulevien tietojen jatkuvaa muuttumista. Määräykset vaihtelivat jo eilisen aikana. Ensin rajaviranomaiset lupasivat, että lapsiperheet pääsevät maahan elokuun ajan normaaliin tapaan, mutta illalla he peruivat siirtymäajan.

-Maanantaina voi tulla taas erilaista tietoa, Piiroinen epäili.

Helsingissä Pasilan poliisiasemalla pikapasseja myönnettiin lauantaina kolminkertaisesti normaaliin viikonloppuun verrattuna. Vähän ennen puolta kuutta illalla passeja oli myönnetty 18, ja niihin liittyviä soittoja tuli koko ajan.

Poliisista kerrotaan, että pikapassin saa milloin tahansa myös viikonloppuisin 45 eurolla. Janne Piiroinen huomauttaa, että arjen tultua passi kannattaa normaaliin tapaan hankkia kotikunnan poliisilaitokselta.

Viron matkustusta koskeva muutos ei edelleenkään koske alle 7-vuotiaita lapsia. He voivat kulkea vanhempiensa passiin merkittyinä kuten ennenkin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.