Mainos

Viro haluaa aloittaa EU-neuvottelut heti

Viro haluaa aloittaa neuvottelut EU:n jäsenyydestä pikimmiten ja toivoo hyviä uutisia EU:n huippukokouksesta Luxemburgista huomenna, sanoi Viron ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves tänään. Luxemburgissa päätetään lopullisesti, minkä maiden kanssa EU aloittaa jäsenyysneuvottelut.

Ilves sanoi Viron toivovan, että neuvottelut aloitettaisiin 5+1 mallin mukaisesti kuten EU:n komissio on ehdottanut. Jos EU kuitenkin päättää aloittaa neuvottelut kaikkien hakijamaiden kanssa samanaikaisesti, ne todennäköisesti kestävät paljon kauemmin, Ilves sanoi. Hänen mukaansa Viron toiveena on päästä EU:n jäseneksi mahdollisimman pian.

Komission suosittama 5+1 malli tarkoittaa neuvotteluja Puolan, Tshekin, Unkarin, Viron, Slovenian ja Kyproksen kanssa. EU-maista Ruotsi, Tanska ja Portugali haluaisivat kuitenkin neuvotella heti kaikkien hakijamaiden kanssa. Tällöin mukana olisivat myös Latvia ja Liettua.

Latvia ja Liettua ovat arvostelleet kovaäänisesti sitä, ettei niitä todennäköisesti kelpuuteta mukaan ensimmäiselle neuvottelukierroksella. Ilves sanoi olevansa vakuuttunut siitä, ettei kahden Baltian maan jääminen neuvottelujen ulkopuolelle vaikuta kielteisesti Baltian maiden yhteistyöhön. Jos Luxemburgin huippukokous näyttää vihreää valoa Virolle, ulkoministeriö esittää oman neuvottelumallinsa Viron hallitukselle jo tiistaina, Ilves sanoi.

EU-jäsenyydellä 40 prosentin kannatus

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 40 prosenttia virolaisista kannattaisi EU:hun liittymistä, jos kansanäänestys jäsenyydestä pidettäisiin nyt. Saar Poll -instituutin vuosi sitten tekemän tutkimuksen mukaan EU:n kannatus oli vain 24 prosenttia.

Virossa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä, mutta todennäköisesti vasta jäsenyysneuvottelujen loppuvaiheessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.