Mainos

Viro EU-jäseneksi seuraavalla kierroksella?

Viro pääsee ruotsalaisen uutistoimiston TT:n saamien tietojen mukaan ensimmäisten joukossa EU:n jäseneksi, kun Euroopan unionia laajennetaan seuraavan kerran, luultavasti vuonna 2002.

EU:n komissio on päässyt loppusuoralle jäsenkelpoisuustutkimuksessa, jossa Viro on saanut korkeimmat arvosanat ja sijoittunut ensimmäiseen ryhmään. Ensimmäisten uusien EU-jäsenmaiden joukossa ovat myös mm. Puola, Tshekki ja Unkari, kertovat komissiolähteet. Latvia ja Liettua sijoittuvat kauemmaksi.

Jäsenhakemuksia koskevissa ns. maalausunnoissa (avis) hakijamaat on jaoteltu kolmeen ryhmään sen mukaan, voivatko ne päästä EU:n jäseniksi pitkällä aikavälillä, keskipitkällä aikavälillä vai, kuten korkeimmat arvosanat saaneet maat, vuonna 2002.

Arvioissa on ratkaissut maiden demokraattinen kehitys ja taloudellinen tilanne, mm. yritysten mahdollisuus noudattaa EU:n kilpailusäännöksiä. Tutkijat ovat arvioineet myös maiden mahdollisuuksia täyttää esim. EU:n ympäristösäädökset ja työoikeudelliset vähimmäissäännöt.

Latvia ja Liettua pettyneitä?

Suomi ja Ruotsi ovat tehneet paljon työtä, jotta Baltian maat pääsisivät EU:hun mahdollisimman pian, kun taas Saksaa ja muita on kiinnostanut lähinnä Puolan, Unkarin ja Tshekin mukaansaaminen ensimmäisellä kierroksella. EU:n komissio näyttää siis nyt vihreää valoa Virolle.

EU:n komission valmistelemat maalausunnot lienevät pettymys Latvialle ja Liettualle, joiden hallitukset ovat toivoneet, että Baltian maat käsiteltäisiin yhtenä kokonaisuutena.

Komission Viroa, Latviaa, Liettuaa, Puolaa, Unkaria, Tshekkiä, Slovakiaa, Sloveniaa, Romaniaa ja Bulgariaa koskevat 80-100-sivuiset maalausunnot valmistunevat kesäkuun alussa, mutta ne esitetään vasta kun EU-maat ovat päässeet sopimukseen uudesta EU:n perussopimuksesta.

Tämä tapahtuu suunnitelmien mukaan Amsterdamin huippukokouksessa 16. ja 17. kesäkuuta. Siinä tapauksessa maalausunnot esitetään heinäkuun puolivälissä. Yhdennestätoista hakijamaasta, Kyproksesta, komissio on antanut maalausunnon jo vuonna 1993.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.