Mainos

Viro: Ei aluevaatimuksia Venäjältä

Virossa ihmetellään Venäjän eilistä päätöstä, jonka mukaan maiden välinen rajasopimus pitäisi mitätöidä. Viron parlamentti ei aio ryhtyä käsittelemään sopimusta uudelleen.

Kuukausi sitten Viron ja Venäjän ulkoministerit allekirjoittivat vuosikymmenen valmisteilla olleen rajasopimuksen, jossa Viro luopui niin sanotuista Tarton rauhan rajoista. Eilen Venäjä kuitenkin ilmoitti, että se haluaa mitätöidä rajasopimuksen, koska Viron parlamentin lisäykset sopimukseen mahdollistavat Viron aluevaatimukset.

Prahasta tavoitettu Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoo lisäyksien merkitsevän juuri päinvastaista.

- Lisäykset vahvistavat sen, että rajasopimuksen allekirjoituksen ja vahvistuksen jälkeen Virolla ei ole minkäänlaisia aluevaatimuksia.

Kun Viron parlamentti ratifioi rajasopimuksen viikko sitten, parlamentti hyväksyi opposition vaatimuksesta niin sanotun selitysosan, jossa korostettiin Viron itsenäistyneen vuonna 1918 eikä vasta neuvostomiehityksen jälkeen. Tämä lisäys kiusaa Venäjää, mutta Viron parlamentti ei ainakaan toistaiseksi aio tehdä mitään.

Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Marko Mihkelson sanoo, ettei parlamentti palaa kysymykseen enää.

- Viron parlamentti on tehnyt oman päätöksensä ja hyväksynyt rajasopimuksen. Nyt päätös on Venäjän palamentin ja hallituksen käsissä.

Viron ja Venäjän ja samalla Venäjän ja Euroopan unionin välistä rajaa ei ryhdytä merkitsemään kunnolla maastoon ennen kuin myös Venäjän parlamentti ratifioi sopimuksen. Viron ulkoministeri ei lähde arvailemaan milloin tämä voisi tapahtua. Venäjän käyttäytymiseen hän kuitenkin löytää yhden mahdollisen syyn.

- Saattaa olla, että emotionaalisesti Venäjä ei ole vieläkään hyväksynyt Neuvostoliiton hajoamista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 28.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.