Mainos

Virkamiesten ulkomaalais-ennakkoluulot tutkittavina

Joensuun yliopistossa toteutettu, kolmen eri ministeriön rahoittama tutkimus paljastaa niin maahanmuuttajiin epäilevästi kuin positiivisestikin suhtautuvat virkamiehet.

Jo aiemmin pääkaupunkiseudulla toteutettu tutkimus osoittaa, että maahanmuuttajat suhtautuvat epäilevästi suomalaisiin viranomaisiin. Tänään julkistettu uusi tutkimus todistaa, että tunne on osin molemminpuolinen.

Maahanmuuttajien kanssa tekemisiin joutuvien viranomaisryhmien asenneilmastoissa on eroja:

- Kyllä näyttäisi olevan. Rajavartijat ja poliisit suhtautuvat kielteisemminen tai ainakin torjuvammin maahanmuuttajiin, maahanmuuttaja-asiakkaisiin kuin nämä muut tässä tutkimuksesa mukana olleet ammattiryhmät. Positiivisimmin suhtautuivat ruotsinkieliset opettajat ja sosiaalityöntekijät.

Määräykset halutaan tiukemmiksi

Rajavartijoiden ja poliisien mielestä nykyisiä maahanmuuttomääräyksiä voitaisiin jopa tiukentaa ja pakolaiskiintiöitä pienentää, kun muut tutkimuksessa mukana olleet virkamiesryhmät pitäisivät määräykset nykyisellään tai jopa höllentäisivät niitä. Rajavartijat olivat ainut virkamiesryhmä, jonka niukka enemmistö kokisi ulkomaalaisen tai ulkomaalaistaustaisen esimiehen vastenmielisenä.

Haastatelluille virkamiehille mieluisimpia maahanmuuttajia olisivat länsieurooppalaiset ja varsinkin pohjoismaalaiset sekä inkerinsuomalaiset. Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Venäjältä tulijoita ei Suomessa kaivata, sanovat tähän tutkimukseen haastatellut virkamiehet.

Virkamiesten mielestä maahanmuuttajille sopisivat Suomessa vähän koulutusta ja kielitaitoa vaativat hommat. Taksikuski ja siivooja ovat sopivia ammatteja Suomeen tuleville ulkomaalaisille, sanovat virkamiehet.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.