Mainos

Virkamiesten työmatkoille laaditaan uudet ohjeet

Virkamiesten matkat maksavat jo yli 250 miljoonaa euroa vuodessa. Matkustuskulujen vähentämiseksi pääministerille ja presidentille on ehdoteltu myös omia lentokoneita.

Valtiovarainministeriö on alkanut valmistella yhtenäisiä ohjeita valtion virkamiesten työmatkustamiselle. Uuden matkustusstrategian toivotaan korjaavan matkakäytäntöjen hajanaisuutta ja hillitsevän paisuvia kuluja.

Valtion matkustusstrategiaa valmistelee valtiovarainministeriön alainen työryhmä, joka aloitti toimintansa muutama viikko sitten.

- Tehtävänä on hakea virkamatkustamiseen hyviä käytäntöjä ja kokonaistaloudellisuutta, sanoo työryhmän sihteeri, Valtiokonttorin projektipäällikkö Aila Särmälä.

Valtiontalouden tarkastusviraston helmikuinen raportti kiinnitti huomiota siihen, ettei virkamatkoille ole yhtenäisiä ohjeita tai seurantaa. Tarkastettujen ministeriöiden ja valtion laitosten välillä todettiinkin suuria eroja sekä matkakuluissa, matkustamistavoissa että matkustamisen seurannassa.

Valtionhallinnon virkamatkojen kustannukset olivat viime vuonna 253 miljoonaa euroa, mikä on 13 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2005. Valtion ostolaskuista jopa kolmasosa on matkalaskuja, ja pelkästään niiden käsittelyyn kuluu vuosittain laskennallisesti noin 400 ihmisen työpanos.

Säästöt toivotetaan tervetulleiksi

Virkamiehille kertyy ulkomaanreissuja EU-asioiden vuoksi, ja kotimaan matkoja puolestaan lisää valtionhallinnon alueellistaminen. Työryhmä etsii keinoja myös kustannustehokkuuden kohentamiseen, vaikkakaan erillistä säästötavoitetta ei ole asetettu.

- Ryhmä miettinee suosituksia siitä, milloin matkustaminen ylipäätään on tarpeen. Kannattaako esimerkiksi matkustaa parin tunnin kokouksen takia koko päivä, jos asia hoituisi videoneuvottelulla, Särmälä pohtii.

Työryhmän on määrä toimia syksyyn 2008 saakka. Alustavia tietoja työn tuloksista saadaan ensi kevään aikana.

Haloselle ja Vanhaselle lentokoneet?

Myös valtion ylimmän johdon matkakulut ovat kasvaneet. Viime vuonna valtiojohdolle tilattujen yksityislentojen kulut olivat jo noin kaksi miljoonaa euroa.

Presidentin ja ministereiden tarvitsemat yksityislentopalvelut ostetaan ainakin kesään 2010 saakka kotimaiselta Jetfliteltä, joka lentää 8-18-paikkaisilla liikesuihkukoneilla. Kilpailutuksesta vastaavan valtion hankintayhtiön Hanselin mukaan sopimuksen ehdot eivät ole julkisia.

Toukokuussa kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän peräsi sen selvittämistä, tulisiko valtiojohdon oma kone halvemmaksi kuin yksityislennot. Vastauksessaan pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) viittasi asiasta vuonna 1995 tehtyyn kustannusvertailuun. Tuolloin arvioitiin, ettei konetta kannata ostaa.

Suomi on yleensä noudattanut maailmalla yleistä tapaa, jonka mukaan presidentti ja pääministeri eivät turvallisuussyistä lennä samalla koneella. Jos ostokoneeseen joskus päädyttäisiin, niitä kenties pitäisi hankkia saman tien kaksi. Uusien liikesuihkukoneiden hintalappu on tätä nykyä noin 20-25 miljoonaa euroa kappaleelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.