Mainos

Virkamiesten ilmaiset matkat syyniin

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja sekä apulaisoikeusasiamiehet Riitta-Leena Paunio ja Jaakko Jonkka ovat luopuneet VR-yhtymän heille myöntämistä erikoisvapaalipuista. He katsovat, että matkustusetu voisi heikentää yleisön luottamusta laillisuusvalvonnan tasapuolisuuteen.

Vapaaliput ovat vanha käytäntö, joka periytyy ajalta, kun VR oli vielä osa valtiota. -Nykyään kyse on yhtiöstä, joka kuitenkin samalla hoitaa myös julkista tehtävää. Maailma on muuttunut ja etu katsottiin nykyaikaan soveltumattomaksi, Lehtimaja kertoi. Liput palautettiin, vaikka niitä on käytetty vain virkamatkoilla tai niihin rinnastettavilla matkoilla. VR:n puolesta lippujen käyttöä ei ole rajattu virkatehtäviin. -Esimerkiksi radanvarressa asuva Jonkka kulkee muut matkansa itse ostamallaan kuukausikortilla, Lehtimaja huomauttaa.

Lähijuna ja kiskot

Päätös palauttamisesta alkoi kypsyä viime vuonna, kun voimaan astui oikeusasiamiehen uusi johtosääntö, joka korostaa aiempaa enemmän riippumattomuutta. Lopullisen sysäyksen antoi kantelu, joka koskee Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) poliiseille ja katsastusmiehille myöntämiä vapaalippuja. Oikeusasiamies joutuu siis lähiaikoina ottamaan kantaa kysymykseen, joka sivuaisi turhan läheltä omaa matkustusetua - siksi varovaisuus. Lehtimaja painottaa, että omista lipuista luopumisella ei ole tarkoitus ottaa kantaa itse HKL-kanteluun. Se on eri asia, jonka käsittely on kesken.

Myös LVM pohtinut etuja

Lehtimaja, Paunio ja Jonkka palauttivat lippunsa helmikuun alussa vain pari päivää sen jälkeen, kun liikenteen viranomaistehtäviä ja -valvontaa hoitavien henkilöiden alennus- ja vapaaliput nousivat puheeksi. Kyse oli Ilmailulaitoksen ja Ratahallintokeskuksen työntekijöiden sekä liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) virkamiesten saamista eduista. Lehtimajan mukaan ajankohta oli puhdas sattuma. Se, että vastaavia kysymyksiä viriää muuallakin, kertoo hänen mukaansa kuitenkin siitä, mihin suuntaan näissä kysymyksissä ollaan menossa.

MD-11

LVM ilmoitti 6. helmikuuta kehottaneensa virkamiehiään pidättäytymään VR-yhtymän tai bussiyhtiöiden vapaa- tai alennuslipuista, jos he tekevät niitä koskevia päätöksiä. Ministeriö toivoi lisäksi, että viranomaistehtäviä hoitavan Ilmailulaitoksen henkilöstö ei enää vastaanottaisi Finnairin alennuslippuja. Myös Ratahallintokeskuksen kanssa käytiin keskusteluja VR:n vapaalipuista. Lehtimaja, Paunio ja Jonkka palauttivat omat VR-vapaalippunsa 9. helmikuuta eli kolme päivää ministeriön ilmoituksen jälkeen.

Ilmailulaitoksen alennuslipuista on kanneltu oikeuskanslerille. Myös oikeusasiamies voi joutua ottamaan kantaa pulmiin, jotka koskevat valtion liikelaitosten - kuten Ilmailulaitoksen - viranomaistehtäviä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.