Mainos

Virkamiehet: Kattoihin luotetaan liikaa

Viime aikoina sattuneiden sortumavaarojen taustalla arvioidaan olevan kattoihin livahtaneet virheet.

Suomessa luotetaan kattojen kestävyyteen ehkä liikaakin, arvioivat virkamiehet.

Nykyisen lumikuorman ei pitäisi vielä vaarantaa suomalaisten lujuuslaskelmien mukaan tehtyjä kattoja. Viime aikoina romahduksia ja notkahduksia on kuitenkin sattunut useita.

Viranomaiset eivät toistaiseksi osaa sanoa, mistä ongelmat johtuvat. Sortumien taustalla arvioidaan olevan kattoihin livahtaneet virheet.

- Ei lumi selitä näitä tapauksia. Syy pitää hakea suunnittelusta, toteutuksesta ja valvonnasta, rakennusneuvos Erkki Laitinen ympäristöministeriöstä sanoo.

SekäLaitinen että sisäministeriön pelastusosaston apulaispäällikkö Esko Koskinen painottavat, että lumikuormaa pitää tarkkailla. Paksu lumipeite kannattaa heitellä katolta alas, eikä tuijottaa lujuuslaskelmiin. Lumipeitteen paksuus ei paljasta vielä lumen painoa.

- Se on riskien minimointia. Ei kannata tuudittautua siihen, että katto kestää. Aina löytyy tapauksia, joissa se ei syystä tai toisesta kestäkään, Laitinen painottaa.

Aiempina vuosina sattuneiden sortumien syyksi on paljastunut vika rakenteissa.

Palokunnat määränneet puhdistamaan kymmeniä kattoja

Pelastuslaitokset ovat antaneet viime päivinä kymmeniä määräyksiä vaarallisen lumikuorman poistamisesta. Viime kädessä kiinteistön omistajan on kuitenkin huolehdittava siitä, että katolle ei kerry liikaa lunta.

- Joissain tapauksissa, joissa kunnossapitovelvoitetta ei ole hoidettu tai ymmärretty hoitaa, palolaitokset ovat valvontamielessä huomauttaneet paljosta lumesta, kertoo Koskinen.

Koskinen arvioi, että koko valtakunnassa pelastusviranomaiset ovat havainneet kymmeniä kattoja, joilta lumen poistaminen on ollut tarpeellista. Arvio perustuu siihen, että pelkästään Kainuussa lunta on määrätty poistettavaksi ainakin kymmeneltä katolta.

Sekä liike- että asuntokiinteistöjen huolto tilataan nykyään usein huoltoyhtiöltä. Laitinen arvioi, että tällaisessa tapauksessa vastuu lumen poistamisesta riippuu osittain myös tehdystä sopimuksesta.

Jos katto romahtaa, vastuu saattaa ulottua myös pidemmälle, rakentajaan ja suunnittelijaan saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.