Virkalääkäreitä houkutellaan töihin huimilla palkankorotuksilla

Virassa olevia terveyskeskuslääkäreitä houkutellaan päivystystyöhön virkaehtosopimusta tuntuvasti suuremmilla palkoilla eri puolilla Suomea.

Ilta- ja yöaikainen päivystystyö kuuluu terveyskeskuslääkäreiden virkavelvollisuuksiin. Käytännössä suurin osa virkalääkäreistä on kuitenkin kieltäytynyt viran vaatimuksista.

Kuntatyönantaja sanoo ajautuneensa 2000-luvulla puun ja kuoren väliin:

- Lääkäreitä on koitettu saada porkkanalla ja kepilläkin päivystykseen, mutta lääkäreiden työtilanne on ollut sellainen, että heillä on ollut varaa valita, ja osa on ihan äänestänyt jaloillaan. Siinä ovat työnantajan keinot vähissä, sanoo Porin kaupungin terveysjohtaja Esko Karra

Kun oma työvoima on kieltäytynyt, on ollut pakko turvautua ulkopuoliseen apuun. Reilusti yli puolet Suomen kunnista on jo ulkoistanut päivystysten lääkärityön.

Pääosa firmojen tuottamasta työvoimasta on kuitenkin ollut kokemattomia opiskelijoita. Kuntien mukaan kokemattomuus on kasvattanut kustannuksia, kun potilailta on otettu turhia kokeita ja tehty liikaa lähetteitä. Nyt kunnat houkuttelevat säästöjen toivossa kokeneita virkalääkäreitä päivystämään huimilla palkankorotuksilla.

- Kokenut lääkärit päivystyksessä on kullanarvoinen. Me uskomme, että lääkärin laadullisella työllä päivystyksessä on iso merkitys. Kokenut lääkäri osaa tehdä oikeita lähetteitä ja kohdentaa paremmin tutkimukset, sanoo terveysjohtaja Karra.

Porissa lääkäreiden päivytysajan tuntipalkkaa nostettiin tämän kuun alussa 15 eurolla. Lisäksi kokeneille lääkärille maksetaan jokaisesta päivystyspotilaasta kymmenen euroa aikaisempaa enemmän. Työtahdista riippuen ääkärin on mahdollista saada päivystystyöstä jopa 2,5 kertaa aiempaa suurempi korvaus.

- Sopimus on sinällään kallis, mutta me haluamme ehdottomasti omia kokeneita lääkäreitä töihin ja tämä on se tapa, jolla muualla on onnistuttu.

Porissa palkkakustannusten arvellaan kasvavan korotusten vuoksi tänä vuonna yli 200 000 eurolla. Satsauksen uskotaan maksavan itsensä takaisin pienempinä erikoissairaanhoidon menoina.

Katso Tuula Malinin juttu

Lue myös:

    Uusimmat