Virginia ja viinit

Viininviljely tuli Yhdysvaltoihin ensimmäisten siirtolaisten mukana, ja Virginiassa tehtiin viiniä jo vuonna 1609. Presidentti Thomas Jefferson innosti amerikkalaisia juomaan viiniä ruuan kanssa. Sisällissota tuhosi pahasti osavaltion viinialueita 1800-luvulla. Kieltolaki 1950-luvulla täydensi tuhon, ja viininviljely oli katoamassa koko maasta. Virginiassa kasvoi viiniköynnöstä tuolloin vain muutaman hehtaarin alueella. Vuonna 1979 osavaltiossa oli kuusi viinitarhaa. Nyt niitä on noin 75. Osavaltio on nyt Yhdysvaltain viidenneksi suurin viinintuottaja, edellä ovat Kalifornia, Washingtonin osavaltio, Oregon ja New York. Alueella kasvatetaan noin kahtakymmentä eri rypälelajiketta.

Intohimona amerikkalainen rypäle

- Tässä se on, Norton, esittelee viininviljelijä Jennifer McCloud ylpeänä viiniköynnöksiään.- Tämä loistavaa punaviiniä tuottava rypäle on kehitetty täällä Yhdysvalloissa joskus 1800-luvulla, ja itse asiassa se on kotoisin juuri täältä Virginiasta, kertoo Chrysalis-viinitilan omistaja.Viinitila sijaitsee luonnonkauniissa laaksossa Virginian maaseudulla, matkaa pääkaupungin Washingtonin meteliin on kuitenkin vain viitisenkymmentä kilometriä. Tila on varsin uusi ja pieni, ja satoa on saatu vasta viitenä syksynä. Tarmokkaalla tilan emännällä on kuitenkin suuret suunnitelmat.- Me teemme Nortonista koko maan ja maailman tunteman rypäleen, hän kertoo päämäärästään. Köynnöstä on istutettu lisää tilan alueelle, ja Chrysalis onkin koko Yhdysvaltain suurin Nortonia kasvattava viinitarha.

Kiitollinen kasvatettava

- Se on hankala saada juurtumaan, mutta kun sen saa kasvuvauhtiin, niin se on pomminvarma kasvi, ylistää McCloud suosikkiaan. Rypäle sopii hänen mukaansa juuri Virginian hieman epävakaaseen ja kosteaan ilmastoon. - Me ruiskutamme eurooppalaisia lajikkeita, kuten Chardonnayta, ainakin kymmenen kertaa kasvukauden aikana muun muassa erilaisia sienitauteja vastaan. Nortonia tarvitsee ruiskuttaa vain pari kertaa, se kestää vaikka mitä jopa tällaisena sateisena kesänä.Suunnitelmissa onkin pian siirtyä rypäleen täysin luonnonmukaiseen kasvatukseen.

Palkittuja tuotteita

- Miksi meidän on matkittava eurooppalaisia viinejä, kun meillä on jotain omaakin, saarnaa McCloud. - Sitä paitsi viinin on oltava ruuan seuralainen ja sen maun täydentäjä, eikä siitä saa tehdä liian monimutkaista ja "suurta", hän muistuttaa ja esittelee tilan kuivaa roseviiniä.- Rosen maine on Yhdysvalloissa pilattu kaamean makeilla litkuilla, hän harmittelee. - Hyvä viini on yksinkertainen, kuten tämä voimakas, upean värinen ja hedelmäinen Norton, hän huljuttaa punaviinilasiaan.

Tilan kuuluisin viini on kuitenkin toistaiseksi valkoinen Viognier. Viini on saanut lukuisia palkintoja ja se valittiin viime vuonna mm. San Diegon kansallisen viininäyttelyn parhaaksi valkoviiniksi. Rhonen laakson pohjoisosista kuuluisuuteen noussut rypäle on varsin oikullinen kasvatettava ja Chrysalis-tilan tuote onkin saanut varsin laajaa huomiota asiantuntijoilta. Tilan viineistä menee suuri osa suoraan Washingtonin parhaisiin ravintoloihin.

(MTV3-STT-PÄIVI SINISALO)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja