Mainos

Virastovinkki: Kuva kännykässä käy kopiosta

Paperisten sopimusten ja asiakirjojen skannaaminen alkaa olla historiaa. Viime vuoden lopulta alkaen Kela on hyväksynyt sähköisten hakemusten liitteet myös valokuvattuina.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi opintotuen asumislisää hakeva voi ottaa kännykkäkameralla kuvan vuokrasopimuksestaan ja lisätä sen sähköisen hakemuksen liitteeksi.

– Ainakaan toteutuspuolelle ei ole tullut valituksia, että liian huonolaatuisia kuvia olisi tullut erityisen paljon, kertoo suunnittelija Mika Myller Kelalta.

Kela hyväksyy kuvattuina kaikki muut liitteet, paitsi elatustukihakemuksen elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen.

– Kuvan koon ja formaatin lisäksi ei ole muuta vaatimusta, kuin että tiedot ovat luettavissa. On lähdetty siitä, että nykyisillä kännykkäkameroilla pystyy ottamaan niin tarkkaa kuvaa, että tiedot ovat luettavissa, Myller toteaa.

Myös oikeuslaitoksen kanssa asioitaessa haastehakemus, vastaus ja muu oikeudenkäyntiasiakirja voidaan lähettää sähköisenä kopiona. Vaatimuksena on vain se, että viranomainen pystyy teknisesti käsittelemään asiakirjaa. Oikeuslaitoksen virastot hyväksyvät PDF-tiedostomuodossa olevat asiakirjat, tällaiseksi voi joillakin ohjelmilla muuntaa vaikkapa kännykkäkameran kuvan paperisesta asiakirjasta.

Verokortin hävittämiseen taipuvaisellekin kännykkäkamerakopiointi tuo helpotusta: sivutuloverokortin ja freelanceverokortin voi kuvata kännykälle ja näyttää palkkakonttorissa kopiota. Päätuloverokortin on kuitenkin oltava aina alkuperäinen versio.

Paperilla asioiminen pitää vielä virastoissa pintansa: tämän vuoden toukokuuhun mennessä Kelalle oli tullut yli 700 000 paperista hakemusta, sähköisten määrän jäädessä 400 000 kappaleeseen. Verkossa liitteitä lähetettiin noin 100 000 ja paperilla vajaat 500 000.

Verohallinnon mukaan tämän vuoden aikana veroilmoituksen täydensi tai korjasi verkossa 640 000 ihmistä ja paperilla 760 000. Uuden verokortin tilasi verkossa 653 000 ja paperilla 847 000 asiakasta.

25.7.2013 kello 22.00, korjattu Kelan lomakkeiden määrät oikeiksi. Paperisten lomakkeiden ja liitteiden määrät olivat viime vuodelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.