Mainos

Viranomaisten varautuminen lisääntyviin tulviin ja myrskyihin vielä puutteellista

Viranomaisten varautumisessa ilmastonmuutoksen seurauksiin on vielä paljon parannettavaa. Selviäminen lisääntyvien myrskyjen, tulvien ja rankkasateiden aiheuttamista vahingoista vaatisi enemmän yhteistyötä ja harjoittelua eri viranomaisten välillä. 

- Kaikki puuhaavat omalla tontillaan. Pitäisi päästä yhteistyöhön kaikkien tahojen kesken. Yhteistyötä pitää suunnitella ja harjoitella nyt eikä vasta silloin, kun tilanne on päällä, muistutti Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi tänään Helsingissä järjestetyssä Pääkaupunkiseudun sopeutuminen ilmastonmuutokseen -seminaarissa.

Sään ääri-ilmiöistä selviytyminen vaatii monen tahon yhteistyötä. Ne koskettavat kuntia, sähköyhtiöitä, teleyrityksiä, pelastuslaitoksia, puolustusvoimia, poliisia, vesilaitoksia, hätäkeskuksia, terveydenhuoltoa ja monia muita viranomaisia sekä tavallisia kansalaisia.

Nurmi kertoi esimerkin muutaman vuoden takaisten myrskyjen ajalta.

- Paikalliset metsurit halusivat auttaa sähköyhtiötä myrskyn sähkölinjoille kaatamien puiden raivauksessa. Soitto sähköyhtiöön sai tylyn vastaanoton. Siellä kysyttiin, että mitä te tänne soittelette. Ettekö tiedä, että meillä on tilanne päällä?

Nurmen mielestä ilmastonmuutokseen varautuminen vaatii monia erilaisia uudistuksia ja ratkaisuja.

- Suomessa yritetään perinteisesti yhdellä isolla ratkaisulla hoitaa kaikki ongelmat. Myrskyjen jälkeen on toitotettu, että sähköt pitää saada maakaapeleihin, kun perinteiset sähkölinjat ovat niin herkkiä myrskyille. Maakaapelointi ei kuitenkaan ratkaise kaikkia ongelmia. Pitää varautua myös siihen, että tulvat vaurioittavat maakaapeleita.

Todennäköisten tapahtumien lisäksi varautumisessa on otettava huomioon myös epätodennäköisten tapahtumien mahdollisuus.

- Pitäisi pystyä varautumaan siihenkin, että jos kantaverkko kaatuu, lähes koko Suomesta voi mennä kerralla sähköt. Ei riitä, että varaudutaan vain todennäköisiin tapahtumiin. Pitäisi pystyä myös varautumaan sellaiseen, mitä ei ole osattu edes odottaa, huomautti Veli-Pekka Nurmi.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.