Mainos

Viranomaisten toiminta julkisemmaksi

Viranomaisten toiminnasta on tulossa nykyistä julkisempaa. Luonnos uusista julkisuuslaeista on jo hallituskäsittelyssä ja menossa eduskuntaan. Siinä esitetään, että kansalaiset saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tiedot viranomaisten valmistelemista asioista, kuten esimerkiksi valtion budjetista.

Lähes 200-sivuisen lakikokoelmaluonnoksen on tarkoitus parantaa kansalaisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon. Tähänkin asti asiakirjat ja hallinto on ollut julkista, mutta nyt julkisuusperiaatetta entisestään laajennetaan muun muassa sellaisiin liikelaitoksiin, jotka käyttävät julkista valtaa.

Oikeusministeri Kari Häkämiehen mukaan lainsäädäntöuudistuksen yksi tarkoitus on se, että kaikkiin niihin tehtäviin, joissa julkista valtaa käytetään, ulotettaisiin asiakirjajulkisuus.

Häkämies kieltää, että uudistuksessa mentäisiin liikesalaisuuksien puolelle. - Ei koska liikesalaisuudet ovat ehdottomasti salassapidettäviä asioita niinkuin tähänkin asti, se on myöskin laissa todettu, vakuuttaa Häkämies.

Virkamiesten täytyy vastaisuudessa järjestää asiakirjansa niin, että kansalaisen on helppo niihin tutustua. Heille tulee lisäksi velvollisuus tiedottaa valmisteilla olevista asioista nykyistä paremmin. Lakiin kirjataan myös se, ettei virkamies saa juurikaan käyttää omaa harkintavaltaansa julkistamisasioissa.

Vaikka valmistellut julkisuuslait korostavat avoimuutta, niin lista salaisista asiakirjoista on pitkä. Luonnokseen on koottu kaikki tähänkin asti ei-julkisiksi määritellyt asiat.

- On itsestään selvää, että yhteiskunnan täytyy suojata koko valtakuntaa, yksittäisiä yrityksiä ja ennen kaikkea kansalaisia siltä, että asiakirjajulkisuus ei tuo julkiseksi asioita jotka ovat yksittäisen ihmisen omia asioita, painottaa Häkämies.
(MTV3/Anne Forssén)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.