Viranomaispelko vaikeuttaa Kiinan väestönlaskentaa

Miljoonat väestönlaskijat alkoivat maanantaina kolkutella kiinalaisten kotien ovia. Urakka on massiivinen yli 1,3 miljardin asukkaan maassa, ja se on määrä saattaa loppuun kymmenessä päivässä.

Monet kiinalaiset suhtautuvat väestönlaskentaan äärimmäisen epäluuloisesti. Viranomaiset ovat vakuuttaneet, että seuraamuksia ei ole luvassa löytyy kotoa sitten ylimääräisiä lapsia tai rekisteröimättömiä siirtotyöntekijöitä.

- Kaikkia väestönlaskijoita ja viranomaisia sitoo tiukka vaitiolovelvollisuus, vakuutti Kiinan tilastokeskuksen johtaja Ma Jiangtang.

Man mukaan tietoja käytetään vain tutkimustarkoituksiin, ja ne hävitetään kunhan tutkimus on valmistunut. Laskentaan osallistuminen on pakollista.

Yhden laskijan seurassa Zhengzoun kaupungissa liikkunut China Radio Internationalin toimittaja kertoi kuitenkin, että paristakymmenestä kotitaloudesta puoleen heitä ei päästetty ollenkaan sisälle.

Kaupungistuminen jatkuu

Ihmisille esitettävä 18 kysymyksen patteri sisältää tiedustelut nimestä, iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta ja asuinpaikasta. Joka kymmeneltä kysytään yksityiskohtaisempia tietoja muun muassa taloudesta. Tulosten on määrä valmistua huhtikuussa.

Tarkoituksena on selvittää Kiinan kaupungistumisen astetta, väestön vanhenemista ja yhden lapsen politiikan onnistumista. Ensimmäistä kertaa laskenta ei perustu vanhaan rekisteröintijärjestelmään, vaan siihen missä ihmiset todella asuvat.

Asumisoikeutta säädellään Kiinassa ns. hukou-järjestelmällä - ihmiset eivät voi muuttaa ilman viranomaisten lupaa sieltä, minne heidät on rekisteröity.

Arviolta puolet kiinalaisista asuu nykyään kaupungeissa. Miljoonat siirtotyöläiset ovat kuitenkin edelleen rekisteröityneet maaseudulle, mikä tarkoittaa että heillä ei asuinkaupungissaan ole oikeuksia terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan.

Kaupungistumisvauhdin uskotaan olevan kiihtymässä. Virallisten tiedotusvälineiden mukaan arviolta 400 miljoonaa ihmistä muuttaa maaseudulta kaupunkeihin 20 seuraavan vuoden kuluessa.

Väestö lasketaan Kiinassa kymmenen vuoden välein. Edellisessä laskennassa kiinalaisia oli 1,295 miljardia.

(MTV3 - STT - Reuters - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat