Mainos

"Viranomaiset ottivat Moskovan kaasuiskussa jättiriskin"

Suomalaisasiantuntijat sanovat Venäjän viranomaisten ottaneen kovan riskin, kun he käyttivät teatteri-iskun lopettamiseksi Fentanyyli-nimisen aineen johdannaista. Aineen annostelu on äärimmäisen vaikeaa.

Moskovassa siunattiin haudan lepoon iskussa menehtyneitä panttivankeja myös tänään. Samaan aikaan on valjennut, miten arvaamatonta ainetta teatteriin oikeastaan pumpattiin.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat jo eilen, että kyse oli fentanyylin johdannaisesta eli erittäin voimakkaasta synteettisestä heroiinista.

Suomalaisasiantuntijan mukaan tieto vain lisää ihmettelyä, miksi aineesta ei ilmoitettu etukäteen pelastushenkilöstölle.

-Tällaiset aineet pysäyttävät hengityskeskuksen toiminnan eli kun oma vapaa hengitys loppuu, silloin ei ole enää kovinkaan montaa minuuttia aikaa, kun tarvitaan toinen henkilö avustamaan hengittämisessä ja antamaan vasta-ainetta. Ja silloin näitä vasta-aineen antajia olisi pitänyt olla sama määrä tai jopa enemmän kuin näitä uhreja, sanoo oikeuskemian professori Erkki Vuori oikeuslääketieteen laitokselta.

Moskovan iskussa käytetty synteettinen heroiini on jossakin määrin tuttu myös Suomessa. Vaalimaan raja-asemalla pysäytettiin runsas vuosi sitten pääkaupunkiseudulla asuva mies, joka yritti tuoda ainetta maahan noin 30 grammaa.

Katukaupasta ainetta ei vielä ole saatu talteen, mutta sitä tiedetään liikkuvan ainakin pääkaupunkiseudulla. Meillä aine tunnetaan esimerkiksi nimillä superheroiini tai China White. Aineen teho tavalliseen heroiinin verrattuna voi olla jopa 1000-kertainen.

-Tällaisten aineiden kohdalla yliannoksen riski on huomattavasti suurempi kuin totuttujen aineiden eli sanoisin näin, että on miltei mahdotonta annostella tällaista fentanyylijohdannasta siten, ettei henki menisi, Vuori sanoo.

Näin kävi todennäköisesti myös Moskovassa. Suomessa superheroiiniin on kuollut ainakin yksi ihminen, mutta myrkytystapauksia on useita. Viimeksi superheroiinin rantautumisesta varoitettiin pari viikkoa sitten. Suomeen aine tulee juuri Venäjältä.

Venäläiset puolustelevat

Venäjän viranomaiset ovat puolustaneet päätöstään käyttää kaasua.

Heidän mukaansa kaasun käyttö oli ainoa mahdollisuus välttää kaikkien 800 panttivangin kuolema.

Venäläisasiantuntijoiden mukaan tshetsheenisisseillä oli teatterissa reilut sata kiloa räjähteitä, mikä olisi riittänyt tuhoamaan rakennuksen täysin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.