Mainos

Viranomaiset karsastavat ruotsin kieltä

Oikeusministeriön tutkimuksen mukaan viranomaisia ei kiinnosta opetella ruotsin kieltä. Kielitaito ei ole kohentunut sitten kolme vuotta tehdyn selvityksen.

Kielilainsäädännön soveltamista selvittänyt tutkimus osoittaa, etteivät viranomaiset itse vapaaehtoisesti edistä ruotsin käyttämistä. Ruotsin kielen kurssit ovat harvinaisia, eikä hyvän kielitaidon omaavaa henkilökuntaa rekrytoida aktiivisesti.

-Jos emme toimi nyt, ruotsi näivettyy hallintokielenä. Nyt on aika valita suunta, sanoo tutkimuksen esitellyt oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

Lainsäädännön toimeenpaneminen riippuu usein hyvästä tahdosta tai yksittäisestä virkamiehestä. Keskushallinnon viranomaiset lähettävät usein tiedot ainoastaan suomeksi riippumatta siitä, mitä kieltä vastaanottaja puhuu.

Kielilaki ei pure

Kielilaki on ollut voimassa viisi vuotta. Selvityksen mukaan jotkut viranomaiset ottavat lain tosissaan, toiset eivät. Erityisesti hätäkeskukset saavat ruotsin kielen taidostaan huonon arvosanan. Useissa tapauksissa kukaan hätäkeskuksessa ei puhunut ruotsia, ja soittajaa kehotettiin puhumaan suomea.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja